Close

Som agroecològics, lluitem contra Globarium (II) – I què menjarem?

PROJECTE DE DINAMITZACIÓ AGROECOLÒGICA EN L’ÀMBIT DE LA COMUNITAT VALENCIANA

Cap a un model de producció i consum ecològic, responsable i sostenible

Som agroecològics, lluitem contra Globarium (II) – I què menjarem? 

 

Som agroecològics, lluitem contra Globarium II – I què menjarem? És un projecte educatiu i de formació i divulgació per a la dinamització agroecològica en la Comunitat Valenciana, especialment destinat als centres educatius públics o sostinguts amb fons públics.

Els xiquets i les xiquetes necessiten superherois, persones de referència. No sols perquè les seues històries són molt entretingudes sinó perquè ressonen en el més profund de la seua naturalesa i amb valors tan importants i necessaris com la força de voluntat i l’amistat. Ens ensenyen que no podem fer grans coses sense l’ajuda dels altres descobrint que dins de cadascun de nosaltres hi ha un superheroi.

Aquest any, continuem captant agents per a la Lliga contra Globarium per involucrar tota la població en la missió de salvar la salut, el clima, els ecosistemes, etc. i per a això, descobrirem la gran Lliga de Superherois i Superheroïnes de productors i elaboradors d’aquests productes.

Segueix els passos que ha donat Mandarina aquest any i aprofita tot els que ella i la seua colla (Gaia, l’avió, l’avi o la Iaia Carme) poden ensenyar-vos:

Taller escolar “Som agroecològics, lluitem contra Globarium”

Súper Mandarina i Rama Seca han recorregut un total de 25 col·legis arreu de tot el territori a la recerca d’agents i aliats i aliades en la lluita contra Globarium. Per a això, han posat a prova als xiquets i les xiquetes, per a veure si poden distingir entre els productes processats i aquells més naturals i de proximitat. D’aquesta manera podran passar a formar part de la “Lliga anti-Globàrium”.

Mitjançant aquesta activitat les xiquetes i els xiquets s’adonen dels avantatges que té consumir productes ecològics i de proximitat per a la pròpia salut, per al planeta i la societat.

L’objectiu d’aquest taller és fomentar la salut mitjançant el consum de productes saludables i donar a conéixer a qui els produeixen i els treballen.

Si eres mestre/a o pare/mare pots descarregar el quadern de treball de la Lliga i fer dels xiquets i xiquetes, autèntics herois pel futur del planeta.

Taller experiencial “El nostre hort”

L’equip de Súper Mandarina aquesta volta no només ha volgut implicar als xiquets i xiquetes en la seua missió, sinó que, a través d’una activitat interpretativa, pretén implicar també a les seues famílies. Així, totes les persones assistents tindran l’oportunitat de conèixer iniciatives de producció agroecològica del seu territori i per mitjà de diverses dinàmiques.

L’activitat consisteix en la visita guiada a diferents horts de productors i productores locals que treballen l’agroecologia. En aquesta experiència, coneixeran els productes de temporada i les varietats locals amb les quals treballen, així com les seues tècniques per a fer front a les plagues, adobar el terreny i treballar la terra.

EL NOSTRE HORT Cartell 2

ESCAPE ROOM “En busca de les llavors perdudes” (exposició interactiva)

Mandarina ha descobert la caserna del son oncle Súper Orti, un amagatall un el desaparegut agent guardava tota la seua investigació entorn de les llavors tradicionals de la CV.

Refranys, origen, genètica autòctona… el temps s’esgota per aquests tresors de valor incalculable. 

IMG 20231109 103240

Supermandarina necessita la teua ajuda per poder obrir la caixa forta abans que Globàrium trobe i destruïsca totes les varietats tradicionals recuperades.

Informat al següent enllaç d’on i quan pots unir-te a la lliga anti-Globarium.

Escape Room. En busca de les llavors perdudes

Comunitats virtuals d’aprenentatge sobre agroecologia. “I què menjarem?”

La XVA és una ferramenta digital que pretén motivar, per mitjà d’activitats experiencials, l’aproximació al mon de l’agroecologia a partir de l’hort escolar.

El funcionament de la xarxa és molt senzill. Mensualment es llancen reptes o activitats per a què l’alumnat participant del projecte d’hort escolar, amb l’ajuda de docents, puga executar als seus centres. Amb aquestes activitats es treballen diferents continguts de l’educació ambiental, així com de l’educació formal i dels Objectius del Desenvolupament Sostenible (ODS). 

Als reptes es promou la iniciativa del professorat escolar, perquè puguen realitzar activitats a l’hort escolar i treballar els seus continguts curriculars, amb la possibilitat de sol·licitar ajuda o assessorament a una persona tècnica quan ho necessiten. En l’execució dels reptes, es valora positivament la participació familiar, les adaptacions a la diversitat, treballar continguts dels ODS, a més del treball en equip. 

Si vols que el teu centre educatiu participe de la Xarxa, posa’t en contacte amb nosaltres

XVA LLAVORS PEL FUTUR

Divulgació

Per si fora poc, gràcies a aquest programa hem pogut participar en diferents fires i esdeveniments arreu del territori valencià per captar nous membres de la Lliga Anti-Globarium i mostrar dues maquetes sobre models agroecològics idíl·lics, tant a l’entorn rural com urbà. 

Hem viatjat a:

  • Jornada Vincles el dia 20 de juliol a Alfarb
  • Jornada fira Agroecològica, celebrada els dies 1 i 2 d’abril a Vilamarxant. 
  • Jornada fira d’intercanvi de llavors tradicionals, celebrada a Vall d’Almonacid el dia 4 d’abril. 
  • Fira alternativa de València, organitzada els dies 9, 10 i 11 de juny
  • Fira d’associacions, celebrada el dia 11 de novembre a Alzira.

Si vols que aquestes maquetes viatgen al teu centre o localitat pots sol·licitar-la a través dels nostres canals de contacte.

Material educatiu.

En línia amb els valors i coneixements treballats en el programa “Alimentació saludable i sostenible”, i els materials ja desenvolupats anteriorment, s’ha creat un nou recurs per al professorat. Aquest recurs ha estat format per tres productes diferents destinats a les edats d’infantil, primària i secundària.

  • Infantil: Conte i vídeo conte, amb activitats
  • Primària: Joc de taula “I què menjarem?”
  • Secundària: Joc de simulació “I què menjarem?”

 

Si eres personal docent, segur que aquests materials et seran d’utilitat per practicar l’educació innovadora entorn a l’agroecologia. 

Segueix l’enllaç per descobrir tots els materials

Folleto Juego roll AF 1.pdf

Related Posts