Els xiquets i xiquetes d’Alzira ja formen part de l’Associació de Guardians i Guardianes Units per una MuntaNETA!
L’èxit de les passades edicions d’interpretació teatralitzada amb tallers d’aprenentatge i conscienciació per a escolars als Paratges Naturals Municipals d’Alzira, fa necessari donar continuïtat i suport a aquest projecte de llarg termini. Recordem que sumant les darreres edicions foren més de 2500 xiquets i xiquetes de totes les escoles i tots els instituts de la ciutat d’Alzira, els que aprofitaren aquest programa educatiu i medi ambiental del nostre Ajuntament.
A la Murta conegueren la història dels seus primers pobladors; els monjos Jerònims. Amb Mirtillo l’explorador i Fray Francesc trobaren les peces ceràmiques que composen el puzzle dels elements de la natura i realitzaren diversos tallers educatius. A la Casella, Mirtillo els presentà a Andreu l’Ermità i amb ells conegueren temes com l’extraperlo, plantes i remeis naturals. També com fer un oli curatiu, menjadors orgànics per a aus, disecció d’egragròpiles i com fer sabó amb sosa. En acabar aquestos aprenentatges surten al bosc fins a la cova de la Galera, a la recerca d’un llibre que conté un remei ancestral contra verins.
Aquest any han sigut al voltant de 1000 alumnes més els que han gaudit de l’activitat proposada en torn al patrimoni propi del paratge de la Muntanyeta de San Salvador. Aquest espai presenta greus problemes de “salut”. Pèrdua de sòl fèrtil, plagues i enfermetats dels pins, molts tipus de fems i altres comportaments antròpics i nocius per a la conservació d’aquest espai tan bonic, emblemàtic i proper al nucli urbà. Aleshores hem creat una nova historia lligada al paratge amb el títol “Units per una Munta-neta”. Aquesta activitat està dirigida als més petits (1er cicle de primaria i 3er de primaria) abordant temes relacionats amb la cura i usos correctes del paratge. Presentant finalment a l’Ajuntament un informe d’estat i de posibles actuacions a realitzar.
L’espai de la Muntanyeta, la senda que l’envolta i el seu ecosistema prendran rellevància al formar part de la pròpia història. En aquest lloc van a realitzar una sèrie de tallers interpretatius/participatius que els desgranaran els elements i problemàtiques d’aquest espai natural urbà.
L’agent mediambieltal de la zona (Fèlix el forestal) arreplega als/les alumnes al col.legi per introduïr-los en la historia o fil conductor preparat per a la Muntanyeta. Fèlix els contarà també un fet extrany i fantàstic (l’aparició inquietant de “Gaia”, la Fada que representa a la Mare Terra). De seguit i passejant els guía fins allí amb molt de silenci on queden perplexes al vore-la surtir del bosc plorant i ferida pel maltracte que està sofrint.
Aquesta sols apareix quan el maltracte a la natura és greu i necesita de nens i nenes amb l’esperit pur i ganes d’ajudar-la per revertir aquesta situació. Per a la qual cosa, té preparades diverses accions que aniran millorant l’estat de la biodiversitat del paratge al mateix temps que ella també va sanant de les nafres.
Coneixeran les dues especies que hem d’introduïr al bosc (pi pinyioner i carrasca), i els plantaran amb les tècniques més adients per a la zona de solana on centrarem l’acció. Aprofitarem les restes orgàniques dels jardins de l’Ajuntament per millorar l’èxit de la repoblació i crear nou sòl fértil a la zona més degradada (solana).
Després d’esmorzar participen al Concurs Interescolar d’Arreplegada de Residus (el CIAR), on tenen 10 minuts per recollir el màxim de fems possible. Pesem tot el aconseguit i els anunciem que els 5 primers rebran una visita al cole d’algun dels personatges que els entregarà el merescut premi. Al final entre tots s’han recollit 97kg. de fem.
Amb part dels residus es confecciona un gran cartell reivindicatiu (colage), que finalment podrem penjar en punts estratègics. Tots fiquen el seu nom al cartell i apeguen al colage un residu. Sense perdre temps ens dirigim a un altre punt de l’espai verd per confeccionar amb pinyes, farina, llavors, fil orgànic i aigua uns espectaculars menjadors de fauna (aus i petits mamífers), que es llançen a les copes de l’arbrat existent per paliar l’escasetat d’aliment. A continuació cobraran rellevància els exitosos horts urbans. El nou model d’escola sostenible està conduint als centres escolars a configurar el seu propi hort educatiu. En aquest context pretenem conjuminar generacions, espais i experiències amb la visita per part dels escolars als horts col·lectius.
Una part important de l’ecologia de la Muntanyeta ha estat la implementació dels horts urbans que aporten rellevància i vigilància a més de biodiversitat a l’entorn. Desde Interpreta Natura els considerem una gran iniciativa que cal donar suport i fomentar. Per tant totes les jornades han finalitzat en les parcel·les d’aquests horts, espai en què hem interactuat tant amb el capital social com amb el natural. En aquest espai s’ha realitzat la reflexió final amb una posada i deliberació comú. Per descomptat hem après els millors mètodes orgànics de cultiu per a cada espècie vegetal.
I per despedir-nos arriva el moment més esperat del dia. Els/les alumnes rebran un carnet personalitzat que els identifica com a membres del col.lectiu de “Guardians i Guardianes de la Muntanyeta” el qual els permetrà corregir els mals usos i pràctiques d’alguns humans als espais naturals d’Alzira. I no van en broma!!!! Si no tens un bon comportament i et pillen… no vullc pensar la que t’espera!!!
A hores d’ara, ja estem pensant en noves propostes interpretatives i tallers educatius temàtics per al riu; el seguent espai natural municipal que s’està recuperant i que necessita coneixença i consciència per respectar-lo i utilizar-lo correctament.
En el següent enllaç podràs conéixer el projecte a través d’una entrevista de televisió.