La II Edició de Projectes Solidaris Nacionals del Grup Tragsa per a impulsar l’escola rural activa
Donem valor al Patrimoni Cultural i Natural en les Escoles Rurals
Interpreta Natura ha sigut beneficiària per a l’impuls de les activitats de posada en valor del patrimoni cultural i natural a les escoles rurals.
El passat 3 de maig el Comité de Cooperació va resoldre com a beneficiaris onze projectes de dinamització socioeconòmica en el medi rural entre els quals es troba el nostre projecte d’activitats de posada en valor del paisatge i el patrimoni natural en escoles rurals.
En l’àrea de ruralitat de Interpreta Natura, i durant l’any 2023, s’han establit amb força tres principals projectes gràcies al suport que ens ha brindat Grup Tragsa amb la seua II Edició de Projectes Solidaris Nacionals.
S’han realitzat activitats quinzenals en els horts escolars de les Escoles Rurals Actives de Vall de Almonacid a la província de Castelló i de Gátova a la província de València. Durant les sessions, l’alumnat ha cultivat verdures i hortalisses mentre s’han explorat de manera vivencial sabers i tècniques tradicionals com pot ser l’alambí i les essències aromàtiques, el cultiu de varietats autòctones, l’extracció de llavors, la cistelleria i la importància del compostatge i l’economia circular.
Amb l’objectiu de crear referents rurals i posar en valor oficis tradicionals, unit a la intenció de crear una oferta d’activitats d’oci familiar en municipis en risc de despoblació, s’ha creat l’Escola d’Oficis Oblidats a Gátova, que ha oferit un taller setmanal amb artesans locals durant els mesos de maig i juny.
En la línia de conservació de la biodiversitat, s’han realitzat set tallers sobre incendis forestals i masses saludables en els aularis rurals del sud de la Serra d’Espadà. S’han treballat conceptes com les espècies piròfiles, el triangle del foc i l’aprofitament forestal mitjançant experiments amb foc, amb la intenció d’entendre la importància de previndre els incendis forestals i l’important paper que jugaven en això els oficis tradicionals en el passat.
L’apicultura i la difusió de l’incansable treball que realitzen els pol·linitzadors en el nostre món ha sigut una altra de les principals línies de treball. Hem aconseguit crear un apiari educatiu estable que busca la sinergia entre agricultors/as i apicultors/as a favor dels pol·linitzadors. S’han realitzat visites familiars i amb alumnat en pràctiques d’FP de Gestió Forestal i del Medi natural i de Paisatgisme.
També han sigut les abelles les que han visitat als xiquets i xiquetes dels aularis rurals del sud del Parc Natural de la Serra d’Espadà permetent-los apuntar-se al rusc transparent per un dia. Després de conéixer el model d’organització dins del rusc i el cicle de vida d’una abella, hem pogut identificar la cria, les abelles i els abellots de manera directa. Fins i tot hem vist a la reina!
El rusc transparent també s’ha obert per a moltes altres persones, tant de la serra com de la ciutat, en diferents fires a les que hem acudit juntament amb un taller de ciris de cera natural. Este ha sigut el cas de la Fira Primerenca de Montán, la Fira del Parc Natural i la Fira de Proximitat de Vall de Almonacid.
Un altre dels grans projectes en els quals hem estat ocupats ha sigut la posada en marxa i manteniment d’una Horta de Varietats Tradicionals de la localitat de Vall de Almonacid en la qual s’han cultivat trenta verdures diferents procedents del Catàleg Valencià de Varietats Hortícoles Tradicionals i de famílies locals que han mantingut les seues llavors durant dècades. Tota la collita ha sigut oferida de manera gratuïta en el Restaurant La Palanca de Laura, situat en el mateix poble.
Gràcies al suport de Grup Tragsa, després d’una atrafegada temporada d’estiu en les hortes escolars i socials, continuem cultivant la temporada d’hivern.