Close

Interpreta Natura organitza un programa de voluntariat i reconnexió amb la naturalesa

Interpreta Natura organitza un programa de voluntariat i reconnexió amb la naturalesa

6 1

L’Alberg Bassa Barreta de Vilamarxant va acollir a 12 voluntaris del Cos Europeu de Solidaritat (CES) durant la segona quinzena del mes de febrer de 2023.

Després de molts mesos de preparació per part d’Interpreta Natura, en coordinació amb l’Alberg Bassa Barreta i l’Ajuntament de Vilamarxant, es va dur a terme aquest voluntariat basat en la reconnexió amb la naturalesa, la vida comunitària i la sostenibilitat.

L’Alberg Bassa Barreta va ser el lloc triat per a allotjar a aquests dotze voluntaris europeus de diferents nacionalitats, procedents d’Itàlia, França, Xipre, Bèlgica, Alemanya, Geòrgia i Espanya, que en la seua estada van coincidir amb quatre xics d’entre 18 i 21 anys que es trobaven fent les pràctiques del Grau Superior de Gestió Forestal, la qual cosa va enriquir encara més l’experiència.

1
5

Com déiem, l’alberg es troba en el Paratge Natural Municipal de Les Rodanes (Vilamarxant), un entorn idíl·lic a tan sols 40 minuts de València, que es troba en un estat envejable de conservació. A més, conté un gran patrimoni natural i cultural amagat a les seues muntanyes: trinxeres de la Guerra Civil, llegendes de bandolers, coves i avencs, espècies endèmiques, més de 200 espècies botàniques, una gran quantitat d’ocells rapaços, etc. Pel que els voluntaris van poder gaudir d’un entorn excepcional.

Durant aquestes dues setmanes de convivència els voluntaris es van dividir les tasques domèstiques per grups, i un quadrant indicava què tocava cada dia. Ells mateixos van ser els encarregats de cuinar els seus propis menjars, cuidar l’espai, netejar-lo, etc. Quina meravella poder provar tants plats tradicionals de diferents països en tan poc temps; per descomptat, tota una immersió cultural en dues setmanes.

2

Quant a la programació d’activitats, van fer una gran faena construint cinc estacions de reciclatge per a l’alberg i els centres educatius de Vilamarxant. La primera setmana van construir aquestes estacions amb pneumàtics reutilitzats que va aportar desinteressadament Desguaces Cortés. Es van encarregar d’ajuntar les rodes amb el mateix diàmetre, pintar-les de groc, verd, blau o marró, segons el material a recollir, col·locar-los les tapes i instal·lar la subjecció per a les bosses. En total, 15 papereres de reciclatge.

4

A més, al final de la setmana van organitzar jocs i activitats d’educació ambiental basades en el reciclatge per a educar i conscienciar sobre la importància de la separació de residus per al medi ambient. Aquestes activitats es van dur a terme la setmana següent en els diferents centres educatius de Vilamarxant, produint-se un intercanvi cultural molt interessant.

A part d’aquestes accions dirigides, els voluntaris i voluntàries van gaudir del magnífic paratge de Les Rodanes: rutes de senderisme en les quals van poder veure les trinxeres i aprendre sobre la Guerra Civil a Espanya, van poder veure algunes coves, gaudir dels capvespres, veure animals i plantes, etc. També van jugar a diferents jocs tradicionals i van realitzar sessions d’introspecció i creixement personal. Però no sols van estar en l’alberg, sinó que van eixir a l’aventura i van realitzar visites culturals per a conéixer el poble de Vilamarxant i la ciutat de València.

Per descomptat, l’experiència va ser molt enriquidora per a totes les parts i Interpreta Natura ja està pensant a organitzar un altre projecte per a pròximes dates. De què tractarà aquesta vegada el projecte? Això és una cosa que encara està per veure, però segur que els pròxims voluntaris gaudiran tant com aquest magnífic grup que va conviure en l’Alberg Bassa Barreta del 13 al 27 de febrer.

Related Posts