De què parlem quan parlem de Reviu lo Rural?
REVIU LO RURAL


Reviu lo Rural és un projecte impulsat per Interpreta Natura en col·laboració amb la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica. El seu objectiu ha sigut conéixer de primera mà la realitat i les visions de futur de les persones que habiten el medi rural alhora que s’ha fomentat l’associacionisme per a animar a la participació en la proposta i desenvolupament d’iniciatives i solucions.
Per a aconseguir la nostra missió, hem desenvolupat diferents accions que han donat cara i ens han permès sentir la veu de les persones que viuen en municipis rurals.
-
- Difusió d’una enquesta en línia ( https://forms.gle/MpmQq6PhFjmptAmw7 )
- Jornada de trobada i debat de persones influents en el medi rural per a l’anàlisi de la situació actual i les perspectives de futur. (https://interpretayeduca.com/analitzant-la-problematica-del-medi-rural-valencia/)
- Entrevistes personals a perfils demogràficament interessants i de persones que desenvolupen activitats econòmiques en els municipis.
- Jornades de Participació en els CRAs (Col·legi Rural Agrupat) per a escoltar les veus de la infància, el futur dels pobles.
- Jornades de Participació per al veïnat general de lliure participació.
- Jornada de posada en valor de l’Escola Rural per a fer front a la despoblació presentant diferents casos d’èxit.
Voleu saber quins han sigut les conclusions? Us convidem a estar atents i atentes a la publicació dels resultats, de moment, podem fer-vos un avançament…
CONCLUSIÓ JORNADES, QUE HA FET LA GENT?
Durant les jornades, la població ha donat vida als mapes dels seus municipis amb un codi enrevessat de colors i posits. Aquestes són algunes de les conclusions dels xiquets i xiquetes:
- La infància gaudeix de la vida en el seu municipi, coneixen i saben situar-se al poble.
- Entenen el poble més enllà del seu nucli urbà. El paisatge i la naturalesa formen part d’aquest, des d’un primer moment ressalten que falten llocs situats en la serra i mostren que el poble sense les muntanyes que li envolten no té sentit.
- La infància reivindica més espais de joc que no estiguen emmarcats en un parc infantil. Cal reflexionar sobre el grau d’amabilitat dels carrers dels pobles convidant a habilitar espais per als vianants per al joc lliure de la infància i la convivència intergeneracional.
- Més llocs tranquils i verds accessibles per a l’esplai lliure de la infància.
- Més espais de joc juvenil amb pistes de patinatge, rocòdrom o tirolina.
Pel seu costat els adults també van mostrar el poble amb el qual somien:
- Més espais per a la joventut amb espais propis i propostes d’oci alternatiu més enllà de les festes.
- Posada en valor de productes locals diferenciats com l’oli o la mel.
- Oferta cultural als pobles per a augmentar la seua visibilitat i reivindicar que en el medi rural també es crea cultura.
- Senyalització de sendes i posada en valor del patrimoni dels municipis.
- Mediació institucional en l’oferta d’habitatges en lloguer.
- Activitats esportives i culturals durant tot l’any i no solament durant l’estiu.