Close

Analitzant la problemàtica del Medi Rural Valencià

Analitzem la problemàtica del medi rural Valencià i busquem estratègies viables.

Despoblacion mundo rural IG

Dijous passat, 7 de juliol de 2022, vam dur a terme a Vall de Almonacid una altra de les intervencions del pla Reviu lo Rural, un projecte que realitzem des d’Interpreta Natura per a analitzar la problemàtica de la despoblació al medi rural valencià i buscar estratègies viables per a frenar-la. Està d’acord amb la labor d’un altre projecte amb el qual portem treballant dos anys impulsant l’Escola Rural Activa (ERA), en aquest mateix municipi, i que ja ha generat l’arribada de noves famílies.

Els integrants d’aquesta taula de debat van ser:

  • Artur Aparici, professor de la Universitat Jaume I i membre de la Coordinadora del Fòrum de la Nova Ruralitat;
  • Ramón Mampel, agricultor i sindicalista de la comarca del Baix Maestrat.
  • Hilari Jaime, productor d’oliva, ametla i oli a Canet lo Roig.
  • Ivan Montroig, president de la Cooperativa agrícola de Càlig.
  • Arturo Zaragozá, responsable de Cunicultura de la Unió de Llauradors de la CV i president de la Cooperativa de Rosell.
  • Per part de la nostra associació, Fede Llorca, Gloria Falomir, Alberto Araico i Carmen Flordelís.

Després de recollir els primers resultats de les entrevistes realitzades als agents socials dels municipis, les activitats de participació en els aularis dels Col·legis Rurals Agrupats (CRA) i l’enquesta digital que hem realitzat en els municipis que integren el Parc Natural de la Serra d’Espadà a l’interior de la Comunitat Valenciana, convoquem aquesta reunió amb un conjunt de referents del medi rural de tota la província.

Agents socials

Als aularis dels CRA

Enquesta digital

1.

2.

3.

La primera idea que va sorgir va ser la de com aglutinar esforços per a donar-li vida al món rural perquè existeix la percepció que hi ha multitud d’iniciatives sense connexió entre elles. I com aconseguir poder incidir en les polítiques per al medi rural i contra la despoblació d’aquestes àrees.

Després parlàrem sobre el Fòrum de la Nova Ruralitat, el manifest del qual pot llegir-se ací. Es tracta d’una espècie de laboratori d’idees impulsat per sociòlegs i activistes de la ruralitat que aspira a ser un grup de pressió. El manifest del Fòrum parla de retornar els drets de ciutadania als habitants del món rural.

A continuació, assentàrem un dels principals problemes des del punt de vista filosòfic i de relat sobre la qüestió, i és que hi ha dues maneres d’entendre el problema totalment diferenciades i fins i tot oposades:

  • Pensar que el món rural té un problema natural de desequilibri econòmic i despoblació intrínsec a aquest món rural, contra el qual no es pot lluitar. 
  • Pensar que això que anomenen Espanya buidada és l’altra cara de l’Espanya radial i centralitzada, que és una Espanya buidada intencionadament de serveis, d’indústria, de progrés.

A partir d’eixa segona postura es va començar a debatre i trobàrem la paradoxa que aquells que tenen tan assumida la concepció radial no reconeixen que siga una postura ideològica i afirmen que és una qüestió tècnica. Quan en realitat existeixen exemples de mons rurals molt actius gràcies a polítiques més preocupades pel món rural, com pot ser a França.

En qualsevol cas, l’èxode rural es va accentuar a Espanya en les dècades dels 60 i 70 del segle XX per la industrialització pròxima al litoral, que necessitava mà d’obra; el turisme, amb el “boom” immobiliari litoral i necessitat de serveis; i el col·lapse de la societat rural tradicional pels antics sistemes d’herència. Però que s’accentuara en eixe moment històric no vol dir que eixes siguen les raons actuals.

La veritat és que no existeix un marc normatiu diferenciat entre les ciutats i els pobles ni diferents polítiques socials, quan són dues realitats tan diferents. I tampoc sembla haver-hi massa voluntat d’enteniment ni de coneixement des de les ciutats cap a la realitat rural, més enllà de l’ús i gaudi puntual com a lloc de turisme o com a necessari subministrador d’aliments.

  • Encuentro sabios Vall 2
  • Encuentro sabios Vall 1

PARLEM DE NOVA RURALITAT

Per pal·liar la falta d’apoderament de les zones rurals, per a donar-li veu i visibilitat, és una de les coses per les quals va nàixer tant el Fòrum de la Nova Ruralitat com el nostre projecte Reviu lo Rural. Es tracta de retornar els drets de ciutadania als habitants del món rural. I es parla de nova ruralitat perquè la realitat rural ha canviat igual que la urbana. El mètode de treball inicial del Fòrum és una miqueta peculiar, segons ells el fonamental és que al poble hi haja un grup que vaja creant una visió del poble, de com podria ser dins de 20 anys. Eixa visió, elaborada conjuntament, els transforma en líders que es mouen per a tirar del poble cap a la seua visió. Des d’eixa visió, ja poden analitzar la seua realitat en relació amb el futur.

Durant la jornada es va parlar molt de sobre les necessitats del món rural en l’actualitat:

  • Escolarització.
  • Transport públic.
  • Atenció sanitària.
  • Atenció infantil i geriàtrica.
  • Habitatge públic gestionat pels ajuntaments.
  • Borses d’ocupació territorialitzades.
  • Serveis per a la població flotant.
  • Referents rurals, casos d’èxit, especialment de dones.

Per descomptat, també es va parlar de possibles solucions i sobre com les noves tecnologies de la comunicació poden ajudar en l’obstinació de dinamitzar el món rural. Entre el grup d’experts va ser ben acollida la idea d’Interpreta Natura de crear una app que unisca a les persones que puguen necessitar serveis amb aquelles que els oferisquen, a nivell local o de municipis pròxims. Un portal on puga anunciar-se tant la necessitat de trobar un habitatge en lloguer, com d’una activitat extraescolar, una cura d’ancians a domicili o xicotetes labors de manteniment de la llar, jardins i camps. Seria una eina útil per a unir també a la població flotant amb la local, i podria generar microocupacions que completaren la renda de la gent dels pobles.

En definitiva, la jornada va aportar noves maneres d’abordar unes certes problemàtiques del món rural i va unir dues iniciatives ciutadanes diferents però que persegueixen objectius molt similars. Gràcies a això, es va constituir el Comité de Savis de Ruralitat en Interpreta Natura, per a continuar treballant davant el repte demogràfic.

Related Posts