Close

ERA, una experiència educativa connectada a l’entorn

L’Escola Rural Activa (ERA) de Vall de Almonacid, una experiència educativa connectada a l’entorn

En l'aulari de l'Escola Rural Activa (ERA) de Vall de Almonacid aquest ha sigut un any molt especial, un any de descobriments, aprenentatges a l'aire lliure i de noves amistats.
whatsapp image 2021 03 08 at 11.14.22

L’ERA es consolida com una iniciativa pionera en l’aprenentatge experiencial lligat al territori que ha demostrat com una oferta educativa diferent i connectada amb l’entorn representa una estratègia fonamental davant els processos de despoblament.

Han sigut moltes les experiències que ens recorden l’enclavament privilegiat en el qual ens trobem, la interpretació del patrimoni al servei de l’educació posa en valor els estils de vida rurals, ens connecta amb la tradició i la comunitat.

Ara finalitzem un any ple d’experiències en el qual multitud d’agents socials han participat en l’educació dels més xicotets posant de manifest que no es pot dinamitzar una escola sense dinamitzar a la comunitat.

L’ERA ha treballat el patrimoni natural del Parc Natural de la Serra d’Espadà per a conéixer el territori així com la seua fauna i flora autòctona mitjançant la participació activa en la seua conservació. El cranc autòcton (Austropotamobius pallipes), el ofegabous (pleurodeles waltl) i els triops són les espècies que han triat l’ERA de Vall de Almonacid per a repoblar els ecosistemes de la localitat, amb el suport dels tècnics del Parc Natural de la Serra d’Espadà i dels tècnics de vida silvestre de la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica.
Els xiquets i xiquetes de l’escola s’han involucrat en el projecte de cria i reproducció dels triops així com en la selecció dels espais més adequats per a la reintroducció de les tres espècies. La solta d’aquestes espècies ha participat tant l’alumnat com l’equip docent i les famílies en una metàfora en la no sols es retorna vida a l’escola sinó també als espais d’aigua de la localitat.
IMG 20210417 WA0004
De la mà de veïns i veïnes de la comunitat s’ha posat en valor el patrimoni immaterial i cultural dels oficis tradicionals, el particular vocabulari de la zona i els coneixements agrícoles ancestrals. En relació al patrimoni material, s’ha prestat particular atenció al Castell de Vall de Almonacid que ha esdevingut escenari de diverses activitats en les quals els més xicotets han entés la seua importància històrica a través del joc.
També s’han treballat vestigis de la Guerra Civil visitat les trinxeres de la Costalata i refugis pròxims al poble.
whatsapp image 2021 03 08 at 11.14.22
L’hort comunitari ha sigut un espai de trobada entre xiquets, comunitat i famílies. Hem aprés al ritme de la terra, connectant amb l’alimentació saludable i sent conscients del paper fonamental de l’agricultura en la cultura comunitària.
Durant tres mesos, a més de l’alumnat de l’aulari, desenes de xiquets i xiquetes han pogut gaudir tots els dissabtes de les extraescolars de l’ERA, sent partícips de la metodologia vivencial que s’ofereix, coneixent el patrimoni cultural, natural, material i immaterial del municipi. S’han tractat temes com el cicle de l’aigua, els jocs tradicionals, la memòria de la guerra civil, els oficis tradicionals, la història del castell d’Almonesir, les espècies autòctones i la tradició agrícola en l’hort comunitari.
A més, durant tot el mes de juny s’estan organitzant rutes interpretatives per les senderes del municipi en les quals s’ha donat a conéixer les trinxeres de la *Costalata de la Guerra Civil, la ruta dels oficis tradicionals amb els seus corrals i passant per suredes úniques i la ruta de brolladors i fonts que ens recorden l’enclavament meravellós en el qual ens trobem. A part, s’ha realitzat una ruta interpretativa i teatralitzada per a tota la família en la qual hem conegut la nova ruta de la biodiversitat travessant un aqüeducte i arribant fins a la bassa en la qual s’ha realitzat la solta de crancs autòctons.
2 2
En aquest moment en el qual tots i totes ens acomiadem per a retrobar-nos fora de l’escola, ens sentim molt contents i contentes del que hem viscut durant el curs. Així mateix respirem alleujades en comprendre que l’aulari del municipi ja no es troba en perill de tancar perquè a hores d’ara comptem amb quatre noves matriculacions. Ens reafirmem en l’exemple, l’escola rural i pública té molt a oferir a l’educació i un model que pose aquest potencial en el centre, pot ser una clara solució als actuals processos de despoblament a l’Espanya rural: una educació oberta a la seua comunitat, que vincule a l’alumnat amb el seu entorn cultural, social i natural.
És el moment de reconnectar amb la naturalesa per a reivindicar una educació que dignifique i cree referents en els estils de vida rurals.

ERA

Vall de Almonacid

Vídeo presentació Escola Rural Activa

Related Posts