PROJECTE DE CUSTÒDIA
FOREST LAB
(Memòria d’accions i proposta anual)
PERÍODE DE CUSTÒDIA DEL TERRITORI 2022-2023
Enguany hem duplicat el nombre d’accions i els grups de treball.
La gran quantitat d’ajuda que hem rebut del voluntariat provinent d’altres poblacions, comarques i països han fet possible poder organitzar gran quantitat de tallers d’aprenentatge i conscienciació, a més de totes les tasques de neteja gràcies a la inestimable ajuda dels Voluntaris en Prevenció d’Incendis Forestals, els quals realitzen amb nosaltres les regues manuals de supervivència a l’estiu.
ENTRE LES ACCIONS PROGRAMADES DESTAQUEM…
INVENTARI DE PLANTES AL FOREST LAB
Dinamitzem teixits socials i educatius a la comarca.
A banda de totes les acciones esmentades en les que han participat nombrosos grups de ciutadans/es particulars, també s’ha dinamitzat el teixit social i educatiu de la comarca apropant-los a aquest projecte de custòdia:
- Participació ciutadana: Participació de voluntaris i famílies en les nostres activitats i projectes al terreny de custòdia.
- Tasques de voluntariat: Vigilància i prevenció d’incendis al període estival. Amb la participació d’unes 60 persones que també conegueren el Forest Lab i contribuïren amb els regs de supervivència a l’estiu.
- Difusió del projecte: S’ha explicat a tots els visitants i voluntaris el projecte de custòdia i tot el que conté.
- Conscienciació i educació a la joventut: Visita escolar educativa amb bicicleta d’alumnes d’un institut d’Alzira (IES La Murta) per conèixer els nous projectes.
- Participació de diferents col·lectius: Realitzant accions de la Fundació CEPAIM , la Creu Roja i el CRISS (Centre de reinserció social) de Carcaixent.
- Reconeixement i premis: Premi mediambiental Fundació Bancaja “Reviu lo rural”. Gràcies a aquest premi, hem pogut realitzar la construcció d’una nova bassa d’obra de gran capacitat i del seu sistema d’abastament d’aigua (dipòsit de 1000 litres). Aquesta bassa alberga un projecte pioner on reproduir una espècie de fauna autòctona, el gallipato (Pleurodeles waltl)
Projecte Life Terra
En aquest any 2023 seguim col·laborant amb el projecte Life Terra que pretén mobilitzar a la població europea per aconseguir una plantació massiva d’arbres; 500 milions fins al 2025.
A continuació les col·laboracions realitzades l’any passat:
Què és el Forest Lab?
El Forest Lab és un terreny en custòdia del territori en la Vall de la Casella d’Alzira, on salvaguardem 35.000 m2 propietat de Fundem (Fundació Enrique Montoliu).
Amb este projecte pretenem mostrar a xicoteta escala una estratègia per a millorar la salut dels nostres boscos i la seua biodiversitat, en especial els pol·linitzadors, fonamentat en cinc pilars:
-
La defensa dels insectes pol·linitzadors i la biodiversitat en general.
-
L’erradicació d’espècies al·lòctones invasores.
-
L’eliminació o disminució de les plagues que debiliten les masses forestals.
-
La repoblació d’enriquiment per a millorar la biodiversitat i disminuir els efectes dels incendis forestals.
-
La conscienciació i participació de la població.
Custòdia del territori, un compromís per al nostre futur
La custòdia del territori és una eina important per a la conservació de la natura i la biodiversitat. A través de la custòdia, s’estableixen acords entre propietaris de terrenys i organitzacions ambientals per a protegir i gestionar adequadament els recursos naturals. Això pot incloure la restauració d’espais naturals degradats, la prevenció d’incendis forestals i la promoció d’usos sostenibles del sòl. La custòdia del territori també fomenta la participació ciutadana en la gestió dels recursos naturals i la preservació del patrimoni natural per a les generacions futures.
Tu pots participar en moltes de les accions que realitzem mitjançant el voluntariat. T’animes?