Close

PROJECTE REVIU EL TERRITORI

PROJECTE REVIU EL TERRITORI

reviu el territori

De què parlem quan parlem de Reviu el territori?

Com tots i totes sabeu, aquest últim curs en Interpreta Natura hem estat treballant mà a mà amb la biodiversitat. Ens heu vist fent tallers amb dos dels animals autòctons més desconeguts i fascinants: els Triops cancriformis i els ofegabous (Pleurodeles waltl), i encara que això ha sigut molt interessant, a través del projecte Reviu el Territori, hem fet moltes més coses que segur us encantaran.

Reviu el Territori és un projecte impulsat per Interpreta Natura en col·laboració amb el Parc Natural de la Sierra de Espadán i la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica. Aquesta magnífica experiència s’ha fet possible gràcies a l’ajuda obtinguda en la III Convocatòria Mediambiental de Fundació Bancaja-CaixaBank.

S’ha desenvolupat el projecte de manera paral·lela en dues províncies diferents, al Parc Natural Sierra de Espadán, a Castelló, i en el Paratge Natural Municipal de la Casella d’Alzira, a València. En total han participat més de 200 persones procedents de tots dos territoris.

0
Persones han participat
0
xiquets/tes han participat
  • FORESTLAB

    En la Casella, més concretament en el Forestlab, terreny de Fundem custodiat per nosaltres, s’ha construït una bassa destinada a la conservació de l’ofegabou. A més, s’ha adaptat una altra bassa ja existent per a la conservació dels triops.

  • ERA

    D’altra banda, en les ERA (Escoles Rurals Actives) d’Espadán, l’alumnat ha tingut un paper protagonista en la cria i posterior solta d’aquestes dues espècies així com en la creació i establiment de diversos elements facilitadors de fauna. I és que, Reviu el Territori, sorgeix com una metàfora que reivindica un Parc Natural habitat, una serra plena de biodiversitat i pobles plens de vida. És per això i no podia ser d’una altra manera, que els xiquets, xiquetes i famílies locals, s’han convertit en protagonistes a l’hora de fomentar la biodiversitat del Parc Natural que els acull. 

  • FAUNA AUTÒCTONA

    S’han vingut desenvolupant diversos tallers en els centres educatius en els quals hem parlat de fauna autòctona, tafanejant-nos per les diverses espècies d’ocells que ens envolten, els dracs de paret i les ratapinyades. Per a tots ells s’han construït i col·locat caixes niu pròximes als aularis.

A més, hem gaudit d’una jornada de renaturalització de la ribera del río Chico al seu pas per Vall de Almonacid. Entorn de 40 persones han participat plantant espècies autòctones com són els joncs, la mansega, els llíris, el baladre o les diverses subespècies de sàlix. També hem entés la importància de controlar el creixement de la canya i d’afavorir el bosc autòcton de ribera en una jornada de retirada d’invasores.

En el marc del projecte, s’han construït i col·locat dues caixes niu per a rapinyaires nocturns en dos corrals històrics del Parc Natural. Aquells mussols o gamarusos que decidisquen niar en el seu interior, gaudiran d’unes vistes privilegiades sobre unes estructures de pedra en sec històriques i molt connectades amb el nostre passat.

Finalment i per al gaudi de tota persona a la qual li agrade observar els ocells, s’han col·locat cambres en un niu d’oronetes, imatges a les quals es pot accedir contactant amb l’associació.

Per cert, si us feu una passejada pel Parc Natural, no oblideu buscar les noves senyalitzacions que ens indiquen els llocs en els quals s’han establit aquests elements facilitadors de fauna. Si esteu atents i atentes també trobareu els panells interpretatius que ens indiquen les dues basses en les quals s’han reintroduït els triops i els ofegabous.

4

Què han fet els xiquets i xiquetes en el projecte?

En el projecte han participat de manera activa un total de 170 xiquets i xiquetes (i més de 4000 persones sumant les seues famílies i un altre públic general que ha acudit a les activitats), que amb les seues pròpies mans han fomentat i afavorit la biodiversitat dels seus municipis i del Parc Natural.

Els set aularis pertanyents al CRA Palancia-Espadán i CRA Sot de Ferrer-Azuébar-Chóvar juntament amb el seu alumnat han construït amb fustes i trepants diverses caixes-niu per a passeriformes, per a ratapinyades i per a dracs de paret que més tard hem col·locat en els voltants dels centres educatius. Els xiquets i xiquetes han fet uns dissenys de nivell per a acollir amb il·lusió als nostres nous veïns i veïnes d’aulari.

+100 arbres

Arbres

107

Ofegabous

10

Triops

6

Un procés de cria especial.

El procés de cria dels triops ha sigut especial per la necessitat de simular l’arribada de la primavera en les nostres peixeres. Per a això, hem submergit els ous pegats en l’arena en aigua de font i l’hem il·luminada i calfat amb una bombeta d’alta potència. Al cap d’uns dies vam veure aparéixer les primeres cries de triops, que van créixer ràpidament fins a fer-nos testimonis, en alguns casos, de la seua pròpia posada d’ous.

Ens encanta la biologia!

L’alumnat ha tingut la responsabilitat d’alimentar-los diàriament, supervisar l’estat de l’aigua i fer el seguiment de la muda de l’exoesquelet i la presència d’ous en les seues glàndules. Així, clar que ens encanta estudiar biologia!

8
IMG_1059

Conviure amb els ofegabous.

En el cas dels ofegabous, els xicotets els han agafat molt d’afecte. L’alumnat ha sigut partícip de part del seu procés de metamorfosi i han vetlat per oferir-li una dieta equilibrada a base de cucs diaris que han recol·lectat a consciència per a alimentar al seu xicotet amic. Per a tot l’alumnat és un orgull pensar que una espècie que ha viatjat per l’univers, ha conviscut amb ells en la seua mateixa aula i que ara es troba en una bassa a pocs quilòmetres de les seues cases.

Al voltant de quaranta persones van participar en la solta de 17 exemplars de ofegabous en una bassa de Zagalorca. Els xiquets i xiquetes, encara que tristes per acomiadar als seus acompanyants temporals, estaven emocionats de veure’ls en llibertat, i és que ara ho tenim més clar que mai: no hauria d’haver-hi una altra manera de veure fauna silvestre. 

WhatsApp Image 2022-05-29 at 12.05.25 PM
Parlant de diversitat… no trobeu a faltar alguna cosa? La flora!

284355035 2373501416126022 6023991150462639837 n

 Aquest curs escolar hem gaudit de dues jornades entorn de les

 espècies vegetals autòctones i al·lòctones d’assistència lliure. La infància acompanyada de les seues famílies, han participat en la renaturalització del río Chico al seu pas per Vall de Almonacid. Carregats d’aixades hem conegut i plantat espècies de ribera com són els llíris, els joncs, la mansega, el baladre i diversos tipus de salix.

També hem retirat les molestes canyes de les riberes i aprofitat per a fer la barraca de tomaqueres del nostre hort escolar. A més, amb les fulles els xiquets i xiquetes han aprés a fer vaixells i amb ells hem viscut unes regates intrèpides pel río Chico.

 

Amb totes dues jornades hem comprés que millor que retirar la invasiva canya, és cuidar els nostres boscos de ribera, perquè la biodiversitat es conserve allí on és el seu lloc natural.

Reconnectem amb la natura al mateix temps que l’ajudem

Hui dia és rar trobar a una persona que no diga obertament que és amant de la naturalesa. Una naturalesa en general, com un ens sense forma i llunyà al qual acudim en vacances per a desconnectar de la rutina i reconnectar amb nosaltres mateixos. Però la naturalesa no és una cosa intangible, no és un escenari vacacional ni és un concepte general i alié a les nostres vides.
La infància rural passeja, juga i corre envoltats de multitud d'espècies d'animals i plantes autòctones que formen un ecosistema natural complex que contínuament es comunica i es transforma. És curiós que, malgrat habitar la naturalesa, quan parlem amb ells sobre animals salvatges i ecosistemes sempre isquen a relluir les profundes selves, els grans mamífers i feroços depredadors. Anem, la naturalesa de l'altra punta del planeta. Però, potser la nostra naturalesa no és igualment impressionant?
El projecte Reviu el Territori ha acostat als xiquets i xiquetes a aquesta realitat a través d'aquesta curiositat que tant els caracteritza, i sobretot, a través del vincle emocional a la fauna i flora present a les nostres muntanyes. És increïble que totes aquestes espècies les podem trobar pràcticament sense moure'ns dels nostres municipis!.
Amb la cria i posterior solta de triops i ofegabous, l'alumnat s'ha sorprés amb les característiques biològiques de totes dues espècies. És impressionant imaginar que un ofegabou és capaç de defensar-se dels depredadors foradant la seua pròpia pell amb les seues costelles. És impressionant imaginar que els ous dels triops poden romandre ensopits durant dècades a la muntanya. Ara, aquestes espècies tenen nom i cara. Ara, els xiquets i xiquetes les coneixen i són capaces d'identificar-les i per tant, de conservar-les.
Igualment ocorre amb els ocells, quin goig dona veure un ocell amb el qual mai abans ens havíem creuat. No tots són iguals, cadascun és especial i cadascun pot contar-nos una història diferent, tan diferent com els seus cants. I amb aquesta curiositat, en el taller d'ocells ens passem hores parlant d'espècies, característiques i cants… va ser sorprenent observar com els xiquets i xiquetes miraven en silenci per la finestra. Quines cares d'alegria en reconéixer un nou ocell, i quan espectacular se sent quan som capaços de connectar-nos amb la naturalesa.

“Posem-li nom a la naturalesa, posem-li cara. Sorprenguem-nos per l’olor d’una flor enfront de la qual passem tots els dies, descobrim el cant d’aqueix ocell que sempre es veu des de les nostres finestres, siguem capaces de tornar-nos xiquets i xiquetes per a reconèixer com de connectats estem amb la naturalesa”

logo interpreta natura

Volem conèixer millor el món rural!

Vos convidem a rellaner aquesta enquesta per conéixer la realitat dels municipis per a facilitar l'arribada de nous pobladors i mantindre els serveis bàsics de les localitats.
logo vector fundacion la caixa e1611253220515
Logo Fundacion Bancaja
Conselleria de Agricultura RGB scaled
Educacio cultura i esport CMYK TOTS A UNA VEU ROJO VAL
REVIU LOGO Color AF traz page 0001

Related Posts