Close

Agenda Urbana 2030 a la infància rural

Acostar l’Agenda Urbana 2030 a la infància rural mitjançant la participació a través del joc 

agenda rural urbana 5 2

Els xiquets i xiquetes, a través dels tallers realitzats en escoles urbanes i rurals, mostren els vincles entre el medi rural i l’urbà.

L’Agenda Urbana Espanyola marca les línies estratègiques que hem de seguir per a aconseguir societats més sostenibles, justes i amables amb la vida. Moltes de les iniciatives que es promouen ja existeixen i s’han dut a terme durant segles en els territoris rurals. 

En Interpreta Natura volem posar en valor la societat rural com a exemple de sostenibilitat i cohesió social.

L’Agenda Urbana Espanyola marca la ruta a seguir per a aconseguir, en 2030, fer dels nostres pobles i ciutats espais de convivència saludables, amables amb els seus habitants i sostenibles per al medi ambient.

Per a això, des d’Interpreta Natura hem volgut acostar-nos a aquesta agenda urbana reconeixent que el medi rural té molt a aportar i oferir a la resta de la societat. És hora de reflexionar i reivindicar allò que des del camp es pot aportar a les urbs en lloc d’intentar semblar-se a elles. 

Amb l’objectiu d’acostar la realitat rural a les ciutats, hem visitat més de 10 escoles en tot el territori valencià per a conéixer de primera mà les propostes de la infància urbana i rural entorn de l’Agenda Urbana Espanyola 2030. Sobretot, hem volgut mostrar el vincle indissoluble entre totes dues realitats reconeixent les riqueses de cadascuna i tot allò que cadascuna aporta en aquest camí marcat per l’Agenda 2030.

agenda rural 6

Per a això, a més de reivindicar que els xiquets i les xiquetes tenen molt a dir i aportar en aquest camí, hem volgut integrar el joc com una eina de participació, coneixement i presa de decisions que facilita l’apoderament infantil.

agenda ods 1

L’inspector Rama-Seca és un alt executiu de ciutat que té la missió de dissenyar les ciutats del futur. Està obsessionat amb les gràfiques de doble entrada, les enquestes i els formularis. Ell vol calcular com es poden integrar a la ciutat espais amables de joc per a la infància, zones d’horta per al cultiu dels aliments, gent convivint al carrer… No tenim cap dubte que al que es refereix ja està inventat… i es diu poble!

Per part seua, la tia Amparin és una autèntica dona rural, d’aixada i càntir en mà. Últimament ha estat de gira per les ciutats malgrat odiar el trànsit, les presses i els sorolls. Gràcies als xiquets i xiquetes, s’ha adonat que les urbs no són tan odioses com les havia imaginades i que, a més, últimament tenen molt en compte al medi rural doncs és clar que en ell s’alberga multitud de saviesa capaç d’il·luminar-nos en la planificació de les ciutats del futur a l’empara de l’Agenda 2030. 

Tots dos personatges han sigut els encarregats de dinamitzar les sessions i recollir totes les aportacions de la infància. Han descobert que encara són capaços de jugar i, sobretot, han agraït les idees recollides durant el camí. 

Durant aquestes visites han volgut obsequiar a les escoles amb una Guia didàctica per a una agenda urbana i rural: El futur creat per i per a les xiquetes i els xiquets, una guia que, amb un vocabulari accessible, acosta l’Agenda 2030 a la infància i que a més els empodera en l’anàlisi dels seus municipis per a continuar caminant cap a un futur més sostenible, saludable i amable amb la vida. 

Si voleu formar part del canvi de mirada, ací teniu les claus:

Related Posts