Close

ULGES Nucli de dispersió i reclam

ULGES

Nuclis de dispersió i reclam

whatsapp image 2023 03 23 at 181419

El passat estiu vam veure avançar grans incendis forestals que van afectar de forma molt greu el medi rural i forestal del nostre territori.

No podem tranquil·litzar les nostres consciències pensant que és fruit del canvi climàtic, que les condicions ambientals són molt adverses i que els mitjans d’extinció han realitzat tot el possible (o fins i tot més del possible).

El projecte ULGES (Unitats Locals de Gestió d’Ecosistemes) sorgeix fruit de la reflexió i la necessitat de mobilitzar-nos per a aconseguir masses forestals més saludables, la gestió de les quals s’arrele al territori, als municipis, compaginant la gestió pública amb la privada.

whatsapp image 2023 03 23 at 181418 5

ULGES és un projecte impulsat per l’associació Interpreta Natura en col·laboració amb l’Ajuntament de Vall de Almonacid i el CIEF (Centre d’Investigació d’Espècies Forestals) que s’ha fet possible gràcies al finançament de la IV Convocatòria de Medi Ambient de Fundació Caixa Castelló i CaixaBank. El projecte busca involucrar els recursos del municipi en la gestió de l’ecosistema que l’embolica per a millorar la qualitat de les masses forestals amb l’últim objectiu de previndre els incendis forestals i crear zones netes en les quals poder fer-los front.

En aquesta experiència pilot ens centrem en reduir la continuïtat de la pineda (Pinus halepensis) i posar en valor el bosc de les zones rurals amb perill de despoblació a través d’una metodologia innovadora i, alhora, ja assajada: els nuclis de dispersió i reclam.

whatsapp image 2023 03 23 at 181418 1

Els NDR (Nuclis de Dispersió i Reclam) són espais de xicotetes dimensions inserits en una matriu forestal on, a través del foment de l’heterogeneïtat vegetal i la introducció d’espècies amb alt valor ecològic, s’espera potenciar l’atracció i dispersió de diàspores i el seu establiment.

Els objectius específics del present projecte són:

      •  Augmentar la diversitat biològica dels boscos del municipi mitjançant la creació de nuclis de vegetació, segons el model de Nucleació Forestal aplicada.
      •  Protegir el patrimoni natural i paisatgístic del municipi de la gran amenaça dels incendis forestals i, alhora, lluitar contra el canvi climàtic.
      •  Realitzar activitats de voluntariat amb la metodologia d’Aprenentatge- Servei.
      •  Col·laboració públic-privada on tant l’administració local com els veïns cedeixen l’ús de les seues parcel·les forestals per a incorporar-les a l’experiència.

Si fraccionem el territori, si cada municipi fera la seua proposta de gestió del terme municipal compaginant la gestió pública amb la privada, recuperant zones de cultiu, netejant i enriquint les masses forestals… podríem previndre la catàstrofe?

En Interpreta Natura hem decidit passar a l’acció seguint el lema de “Pensa globalment, actua localment”.

Related Posts