ULGES
Nuclis de dispersió i reclam
El passat estiu vam veure avançar grans incendis forestals que van afectar de forma molt greu el medi rural i forestal del nostre territori.
No podem tranquil·litzar les nostres consciències pensant que és fruit del canvi climàtic, que les condicions ambientals són molt adverses i que els mitjans d’extinció han realitzat tot el possible (o fins i tot més del possible).
El projecte ULGES (Unitats Locals de Gestió d’Ecosistemes) sorgeix fruit de la reflexió i la necessitat de mobilitzar-nos per a aconseguir masses forestals més saludables, la gestió de les quals s’arrele al territori, als municipis, compaginant la gestió pública amb la privada.
ULGES és un projecte impulsat per l’associació Interpreta Natura en col·laboració amb l’Ajuntament de Vall de Almonacid i el CIEF (Centre d’Investigació d’Espècies Forestals) que s’ha fet possible gràcies al finançament de la IV Convocatòria de Medi Ambient de Fundació Caixa Castelló i CaixaBank. El projecte busca involucrar els recursos del municipi en la gestió de l’ecosistema que l’embolica per a millorar la qualitat de les masses forestals amb l’últim objectiu de previndre els incendis forestals i crear zones netes en les quals poder fer-los front.
En aquesta experiència pilot ens centrem en reduir la continuïtat de la pineda (Pinus halepensis) i posar en valor el bosc de les zones rurals amb perill de despoblació a través d’una metodologia innovadora i, alhora, ja assajada: els nuclis de dispersió i reclam.
Els NDR (Nuclis de Dispersió i Reclam) són espais de xicotetes dimensions inserits en una matriu forestal on, a través del foment de l’heterogeneïtat vegetal i la introducció d’espècies amb alt valor ecològic, s’espera potenciar l’atracció i dispersió de diàspores i el seu establiment.
Els objectius específics del present projecte són:
-
-
- Augmentar la diversitat biològica dels boscos del municipi mitjançant la creació de nuclis de vegetació, segons el model de Nucleació Forestal aplicada.
- Protegir el patrimoni natural i paisatgístic del municipi de la gran amenaça dels incendis forestals i, alhora, lluitar contra el canvi climàtic.
- Realitzar activitats de voluntariat amb la metodologia d’Aprenentatge- Servei.
- Col·laboració públic-privada on tant l’administració local com els veïns cedeixen l’ús de les seues parcel·les forestals per a incorporar-les a l’experiència.
-
Si fraccionem el territori, si cada municipi fera la seua proposta de gestió del terme municipal compaginant la gestió pública amb la privada, recuperant zones de cultiu, netejant i enriquint les masses forestals… podríem previndre la catàstrofe?
En Interpreta Natura hem decidit passar a l’acció seguint el lema de “Pensa globalment, actua localment”.