Close

Som agroecològics, lluitem contra Globarium (II) – I què menjarem? Materials

 Materials educatius per al foment de l’agroecologia. I què menjarem?

L’aproximació a l’agroecologia des de les aules és fonamental per diferents qüestions. D’una banda, sense una praxi resulta molt difícil fer brollar la vocació per la terra que alguns xiquets i xiquetes tenen al seu interior. Açò repercuteix en un relleu generacional necessari i ple d’oportunitats. D’altra banda, l’escola té la responsabilitat de formar als ciutadans/es del futur perquè siguen persones conscients amb la seua salut i la del medi ambient. 

Però, com ja sabem, el que millor s’aprén és allò que es viu. Per aquesta raó hem creat diferents eines educatives, adaptades a cadascun dels nivells

Video-conte, Súper Mandarina... I què menjarem?

Conte Super Mandarina. I que menjarem.pdf

Primària: Joc “I què menjarem?”

L’equip de Súper Mandarina aquesta volta no només ha volgut implicar als xiquets i xiquetes en la seua missió, sinó que, a través d’una activitat interpretativa, pretén implicar també a les seues famílies. Així, totes les persones assistents tindran l’oportunitat de conèixer iniciatives de producció agroecològica del seu territori i per mitjà de diverses dinàmiques.

L’activitat consisteix en la visita guiada a diferents horts de productors i productores locals que treballen l’agroecologia. En aquesta experiència, coneixeran els productes de temporada i les varietats locals amb les quals treballen, així com les seues tècniques per a fer front a les plagues, adobar el terreny i treballar la terra.

Imagen de WhatsApp 2023-11-09 a las 15.17.17_e81a890c

Secundària: Joc de simulació “I què menjarem?”

Els jocs de simulació es plantegen des d’una perspectiva activa i participativa. Treballar directament amb problemes socials complexos, simplificant la realitat amb la creació de models simplificats i “manipulables” per l’alumnat a les aules, en els quals posen en qüestió el seu propi sistema de valors i es vagen entrenant en el desenvolupament d’habilitats socials.

El joc que s’ha creat planteja una situació real, la caiguda del poder adquisitiu de les persones que es dediquen a l’agricultura, l’abandó de les terres, la globalització dels productes alimentaris, el canvi climàtic, el consum, etc… i un debat a 6 bandes per a decidir l’ús es dona a la terra abandonada d’un municipi.

S’han creat els següents elements del joc: 

 • Grups: Associació o sindicat d’agricultors, organització de consumidors, cooperativa agrària de producció ecològica, govern i classe política, comunitat científica i experts/es, agrupació d’empreses de distribució de productes alimentaris. 
 • Rol de coordinació: Professor/a 
 • Materials de consulta bibliogràfica i/o informàtica.
 • Article de premsa: s’entrega al començament amb l’objectiu de posar en situació a l’alumnat de la problemàtica del joc.
 • Targetes per als equips, amb la següent informació:
  • Descripció del col·lectiu, que ha de ser assumida per cada grup. 
  • Interessos i problemàtiques del col·lectiu.
  • Possibles argumentacions dels altres grups, dels quals s’hauran de defensar.
  • Material de suport que pot servir per a construir les argumentacions.
 • Preguntes de mobilització per ajudar els grups a progressar en la seua discussió.

Pots descarregar les instruccions i les fitxes al següent enllaç:

Fitxes del joc

Juego de Rol_6 fichas WEB.pdf (1)

Instruccions del joc

Folleto Juego roll_AF (1).pdf

Recorda que pots sol·licitar la visita de la Lliga Anti-Globàrium al teu municipi o centre educatiu per fomentar un model de consum ecològic, de proximitat i de temporada! 

Mentrestant pots practicar el consum responsable utilitzant aquest calendari de nevera: Calendari

Related Posts