Close

Reintroducció del OFEGABOUS a Zagalorca

CRAs de la serra de Espadán participen en la reintroducció dels OFEGABOUS en una bassa del Parc Natural, augmentant així la biodiversitat de la zona.

          Logo Fundacion Bancaja  Logo Caixa Bank REVIU LOGO Color AF traz page 0001
En el marc del projecte Reviu el territori i en col·laboració amb l’alumnat dels aularis pertanyents al CRA Palància Espadán (aularis de Castellnovo, Almedíjar, Vall de Almonacid i Navajas) i al CRA de Sot de Ferrer, Azuébar i Chóvar, hem tingut l’oportunitat de criar per al seu posterior alliberament, una de les espècies endèmiques més fascinants de la península Ibèrica, els Ofegabous (Pleurodeles waltl).

Un projecte impulsat per Interpreta Natura en col·laboració amb el Parc Natural de la Serra de Espadà i el Centre de Conservació d’Espècies Dulciaqüícoles de la Comunitat Valenciana dependent de la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica.

És un projecte que s’ha fet possible gràcies al finançament de CaixaBank i Fundació Bancaixa i està dirigit a la posada en valor i el foment de la biodiversitat a través de la participació de l’alumnat i la població local.

Reviu el Territori és una metàfora que vincula emocionalment a les persones amb el patrimoni natural que les envolta, convertint-les en subjectes actius en la seua conservació. La cria i posterior solta, per part de les escoles, d’espècies autòctones amenaçades (i en moltes ocasions desconegudes) arrela a les persones al territori en una zona especialment sacsejada per la despoblació. Un vincle que reivindica una serra habitada tant per animals a les muntanyes com per persones als pobles.

imagen ofegabous

Aquest últim mes, els protagonistes del projecte han sigut els ofegabous. Els Pleurodeles waltl són familiars de les salamandridae, i representen l’amfibi més gran d’Europa (podent aconseguir els 30 centímetres), són carnívors i les femelles, poden arribar a posar fins a 1000 ous que van fixant un a un utilitzant una espècie de substància mucosa.

Igual que molts animals, el ofegabou experimenta una metamorfosi al llarg del seu cicle vital, durant la qual en un primer moment és un animal exclusivament aquàtic amb brànquies externes però per la qual després desenvolupa pulmons podent eixir a la superfície terrestre.

Però, sense cap dubte, la seua característica més fascinant és la capacitat que tenen de regenerar qualsevol part del seu cos, capacitat que els ha portat fins i tot a viatjar a l’espai per a ser objecte d’experiments i investigacions en l’espai, atés que les capacitats regeneradores d’aquesta espècie augmenten en condicions de gravetat 0.

Aquesta capacitat fa possible el seu tan peculiar sistema de defensa: en situació d’amenaça, saca les seues costelles cap a l’exterior travessant la seua pròpia pell alhora que produeixen i secreten una espècie de verí que acaba per injectar-se en la boca d’aquell animal que decidisca depredar-li. Aquesta particular manera de defensar-se li ha portat a obtindre el seu actual nom en valencià “ofegabous “ (ofega-bous) segurament encunyat pels ramaders que portaven a beure als seus animals a les basses on aquesta espècie habitava.

5

 

L’alumnat ha aprés això i més durant aquest període en el qual han cuidat complaguts a aquests sorprenents amfibis, sent partícips dels seus hàbits de vida i de part del seu procés de metamorfosi.

Als ofegabous, per part seua, no els ha faltat atenció i han gaudit d’una dieta completa a base dels cucs que molt responsablement s’han esforçat a trobar els seus cuidadors i cuidadores.

Després de quasi un mes compartint espai, els xiquets i xiquetes s’han acomiadat dels seus nous amics en una jornada familiar durant la qual han sigut alliberats. El passat dia 29 de maig vam acudir a la bassa de la Rectoría en Zagalorca, municipi de Vall de Almonacid amb l’objectiu d’alliberar-los en la seua nova llar.

REINTRODUCCIÓ OFEGABOUS EN ZAGALORCA (Serra d'Espadà).

Al voltant de 50 persones entre xiquets, xiquetes i familiars van acudir a participar en la jornada d’alliberament sent partícips d’aquest moment tan emocionant. Durant la solta, van poder fotografiar a aquest especial amfibi tan complicat de veure. A més, els xiquets i xiquetes van poder emportar-se una xapa de record d’aquesta experiència tan enriquidora.

La mescla d’emocions es resol en alegria al saber que ara els nostres amics són lliures i asseguren la conservació de l’espècie regalant-nos la possibilitat d’anar a visitar-los quan vulguem. Moltes gràcies a tots i a totes per fer-ho possible.

Molt prompte tindrem la solta de ofegabous en el paratge de la Casella a Alzira. Si t’abelleix participar només has d’inscriure’t en el següent enllaç.

https://interpretayeduca.com/es/producto/reviu-el-territori/

 

  • WhatsApp Image 2022 06 07 at 8.56.27 AM
  • 5
  • 2
  • 3
  • 4
  • 6
  • 7
  • 8
  • IMG 1059 scaled

Related Posts