Close

Premi innovació social a ERA Vall de Almonacid

La Fundació “La Caixa” premia el projecte d’ERA de Vall de Almonacid en els seus Premis d’Innovació Social

Els VII Premis Fundació “La Caixa”a la Innovació Social han reconegut el projecte ERA com una iniciativa d'educació innovadora que posa en valor l'escola rural.

WhatsApp Image 2023 01 11 at 19.25.54

Deu projectes socials que aporten respostes innovadores als reptes emergents. L’Escola Rural Activa (ERA) es consolida com una iniciativa innovadora en l’àmbit de l’educació i el desenvolupament rural.

El passat 11 de gener de 2023 va tindre lloc la cerimònia de lliurament de premis en Caixaforum Madrid, el jurat va reconéixer amb 10 premis i 2 accèssits la visió transformadora de les iniciatives guanyadores, que incideixen en àmbits com l’exclusió social, la regeneració urbana de barris degradats, l’oci inclusiu i l’escola rural.

Un dels projectes premiats es desenvolupa a la província de Castelló, ha sigut el d’ERA, l’Escola Rural Activa, un projecte portem desenvolupant des de fa diversos anys en Vall de Almonacin amb col·laboració amb l’Ajuntament de Vall de Almonacid.

La coordinadora del projecte, Gloria Falomir, ha explicat que la iniciativa sorgeix davant la necessitat de salvar l’aulari del poble que es trobava en risc de ser tancat per escassetat d’alumnat. El projecte ha consistit a ≪dinamitzar l’escola i posar en valor el patrimoni cultural, material i natural del municipi≫.

ERA, UNA EDUCACIÓ ARRELADA AL TERRITORI…

Es posa el focus en la importància de ≪dignificar els estils de vida rurals≫ i crear referents als pobles que faciliten la projecció de l’alumnat en el municipi. A més, critica que el model educatiu actual ≪està pensat des de les urbs i és fortament urbancentrista≫.

La coordinadora ha valorat que és important posar en valor l’escola pública i rural per a reconéixer les seues grans potencialitats a través d’activitats que vinculen l’educació al municipi.

WhatsApp Image 2023 01 11 at 12.36.02

SOLTA D'ESPÈCIES AMENAÇADES

S'ha realitzat amb els xiquets és la cria i posterior solta d'espècies amenaçades autòctones (Triops cancriformis i el Pleurodeles waltl). Conviscut durant mesos en els aularis rurals per a finalment ser soltats en una bassa del Parc Natural de la Serra de Espadán.

HORT ESCOLAR

S'han posat en marxa horts escolars i comunitaris així com activitats per al foment de la biodiversitat i el contacte amb la naturalesa.

HISTÒRIES DEL POBLE I LA GENT QUE HI HABITA

Què és el que fan? Com ho fan? Qui ho fa? Sabem molt bé el paper tan important que formen cada habitant del poble, les seues tradicions, les històries, costums. La naturalesa i la tradició resulten imprescindible conèixer-la.

VII PREMIS FUNDACIÓ “LA CAIXA”

Un gran dia per a Interpreta Natura, ERA (Escola Rural Activa) i per a la ruralitat.⁣

Estem molt agraïdes perquè en el món de la intervenció social, i més concretament en l’àmbit rural, hi ha molt poc reconeixement

Ha expressat Gloria Falomir sobre aquest guardó.

 

Cadascuna de les 10 iniciatives premiades rebrà 15.000 euros per part de la Fundació “La Caixa”per a donar continuïtat als seus projectes.

LOGO ERA 1

DESTAQUEM DEL PROJECTE…

ELS REPTES

En especial contra la despoblació.

LA PARTICIPACIÓ

Buscar la màxima participació de tots amb els projectes.⁣

LA CURIOSITAT

om a motor d'aprenentatge.⁣

0
NOVES MATRICULACIONS
0
PARTICIPANS EN ACTIVITATS
0
PROYECTES ERA

Per si no fos prou, ERA continua donant un pas ferm i aconseguint que aquesta metodologia s’integre en diferents municipis. Molt contents del nou projecte que tenim endavant i que, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Gátova i del CRA Alt Carraixet podem anant consolidant aquesta metodologia.

 

S’inicia el projecte d’Escola Rural Activa en l’aulari de Gátova.

Related Posts