Màxima participació en la II Jornada d’intercanvi de llavors locals de Vall de Almonacid.
La iniciativa cerca promoure les varietats hortícoles tradicionals i conjuminar esforços per a crear un banc de llavors local.
Dissabte passat 4 de març va tindre lloc una jornada festiva d’intercanvi de llavors a Vall de Almonacid. La iniciativa s’emmarca en l’ambiciós projecte ULGES (Unitats Locals de Gestió d’Ecosistemes), promogut per l’Ajuntament de Vall de Almonacid amb la col·laboració de l’associació sense ànim de lucre Interpreta Natura.
La jornada es va celebrar a la vora del Río Chico i va ser un èxit de participació. Segons els seus organitzadors, durant tot el matí van acudir més de 100 persones. A més de la participació dels veïns de Vall de Almonacid, l’acte va comptar amb la presència d’horticultors de poblacions veïnes com Algimia de Almonacid, Segorbe o Almedíjar, totes elles interessats en el cultiu, la protecció i la recuperació de varietats locals d’hortalisses. També va comptar amb la presència d’aficionats i professionals d’altres localitats més allunyades com Olba, Rubielos o Almenara, que es van assabentar gràcies a la difusió que van dur a terme diferents mitjans de comunicació.
Durant el transcurs de la jornada, es van compartir més de 70 tipus de llavors locals diferents. A més de les aportades per la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica a través del banc de llavors del Catàleg Valencià de Varietats Tradicionals, es van recollir més de cinquanta varietats locals i/o adaptades oferides de manera desinteressada pels participants. Moltes d’elles, de tradició familiar que actualment es troben en perill de desaparéixer. Entre altres, es van rebre més de 10 varietats de tomaca diferent, cogombrets per a fer conserva, carabasses de rostir, diversos tipus de llegums, diversitat de varietats de dacsa autòctona, garrofó, nyores, albergínies, melons d’Alger, melons, i fins i tot blat.
Durant el matí, a més de compartir llavors es van compartir il·lusions, perquè arran de la iniciativa s’ha creat un grup motor que desenvoluparà una horta experimental per a la conservació i reproducció d’aquestes llavors amb l’últim objectiu de crear un banc de llavors local.
Les entitats organitzadores ja estan treballant en la classificació de les mostres recollides i planificant els treballs que requerirà la creació, per a aquest mateix any, d’un hort experimental en la localitat que done a conéixer les varietats seleccionades i que proporcione sement suficient per a anys successius, de manera que qualsevol persona interessada puga sembrar-les per a autoconsum.
Gràcies a l’èxit aconseguit per la jornada, el projecte compta ara amb un nombre important de voluntaris que s’han incorporat al grup motor.
A més, durant l’intercanvi de llavors es va oferir un espai de joc i malabars per als xiquets i xiquetes que van acudir. A través de la iniciativa es va presentar el nou grup de teatre que s’ha creat en la localitat.