Close

Vall de Almonacid, un poble agraït i il·lusionat amb el projecte ULGES.

Vall de Almonacid, un poble agraït i il·lusionat amb el projecte ULGES.

5

El passat dia 18 de febrer va tindre lloc una jornada de celebració i trobada veïnal en l’Edifici social de Vall de Almonacid. Més de 90 persones van assistir a l’acte: veïns, veïnes i representants de l’administració local i autonòmica.

La jornada es va iniciar amb l’obertura d’Antonio Cases, l’alcalde de Vall de Almonacid, que amb un discurs d’agraïment va reconéixer els assoliments aconseguits per dos dels projectes desenvolupats en el seu municipi: l’ERA de Vall de Almonacid i el projecte de participació Reviu el Rural. A més, va apuntar que tots dos projectes no haurien sigut possibles sense la gran participació ciutadana que han aconseguit, reconeixent especialment la implicació de l’Associació del Castell de Almonecir, el Club de Caçadors La Costalata, la Cooperativa AYR i l’Associació de Jubilats del municipi.

6

A continuació, Gloria Falomir, coordinadora de projectes de Interpreta Natura, va explicar les iniciatives premiades secundant-se en fotografies i vídeos que il·lustren el desenvolupament del projecte. L’ERA (Escola Rural Activa) de Vall de Almonacid es va iniciar l’any 2021 amb l’objectiu d’evitar el tancament de l’aulari del municipi mitjançant la creació d’una oferta pedagògica que posa en valor la vida rural i reconnecta als xiquets, xiquetes i a les seues famílies amb la naturalesa. La iniciativa ha comptat amb molta participació social ja que busca crear referents rurals en el territori i dignificar l’estil de vida rural. Aquesta iniciativa, que es va fer possible gràcies al finançament de la Fundació La Caixa, ha sigut guardonada en els Premis a la Innovació Social de la Fundació. El passat dia 11 de gener, els responsables del projecte van viatjar fins a Madrid per a recollir el guardó i representar al medi rural en l’acte institucional.

4

Dins de l’ERA i en el seu vessant de dinamització social, el projecte Reviu lo Rural ha buscat promocionar l’associacionisme veïnal per a conéixer de primera mà les inquietuds dels territoris rurals així com les solucions que proposa la població. En aquesta línia s’han desenvolupat accions per a fomentar l’associacionisme infantil i entrenar l’hàbit de la participació. Les conclusions del projecte mostren com la col·laboració públic-privada pot oferir solucions més participatives als reptes actuals. Aquesta iniciativa ha sigut guardonada en la II Edició dels Premis Participa-Acció 2022, promoguts per la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica.

A continuació i seguint amb l’acte, Fede Llorca, president de l’associació Interpreta Natura i veí del municipi, va presentar el projecte ULGES de l’Ajuntament de Vall de Almonacid ( Unitats Locals de Gestió d’Ecosistemes). Un ambiciós projecte que, de la mà del Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030, cerca augmentar la participació local en l’ecosistema natural, cultural i social del municipi, tot això seguint les directrius de l’Agenda Urbana Espanyola i els Objectius de Desenvolupament Sostenible.

Les persones assistents van emplenar un formulari en el qual es detallen les accions especificant aquells àmbits en els quals volen participar així com aquells recursos que volen posar al servei del projecte. Més de 60 persones van oferir camps de regadiu, camps de secà, els seus coneixements i la seua energia per a aconseguir uns resultats que mostren els beneficis de les ULGES, la gestió local de l’ecosistema natural i social del municipi.

2

Proposta poble del Futur…

Després de l’explicació de cadascuna de les accions que es duran a terme durant el present curs, es va convidar als veïns i veïnes a observar la proposta de poble del futur que ha realitzat la infància del municipi amb elements Playmobil. En ella s’il·lustra una comunitat sostenible en contacte amb la naturalesa, un poble amb projectes de vida amb elements com el comerç local, l’educació en la naturalesa, la inclusió social, l’economia circular o la cultura als carrers.

Finalment, i per a acabar, es va convidar a tots els veïns i veïnes a un piscolabis comprat en el comerç local a manera d’agraïment. Va haver-hi temps per a
conéixer-nos millor, il·lusionar-nos per l’any que ve, agrair pel viscut i compartir noves idees. No hi ha dubte que va ser una jornada d’il·lusió que ha
suposat una injecció d’energia en l’associacionisme del poble.

Related Posts