Close

Es reintrodueix Triops cancriformis al Parc Natural de la Serra d’Espadà.

L’alumnat de la Serra de Espadà reintrodueix Triops cancriformis en una bassa del Parc Natural.

trioppng
Els xiquets i xiquetes de diversos aularis del Parc Natural de la Serra de Espadà s’han convertit en autèntics guardians de la biodiversitat criant a aquests xicotets crustacis en els col·legis per a la seua posterior reintroducció en el medi natural. Es tracta d’una espècie que, malgrat tindre més de 220 milions d’anys, en l’actualitat es troba protegida per l’escassetat d’exemplars.
REVIU LOGO Color AF traz page 0001
Reviu el Territori és un projecte impulsat per Interpreta Natura en col·laboració amb el Parc Natural de la Serra de Espadà i el Centre de Conservació d’Espècies Dulciaqüícoles de la Comunitat Valenciana dependent de la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica.
És un projecte que s’ha fet possible gràcies al finançament aconseguida a través de la 3a Convocatòria Mediambiental de Fundació Bancaixa i CaixaBank, i està dirigit a la posada en valor i el foment de la biodiversitat a través de la participació de l’alumnat i la població local.

Logo Fundacion BancajaLogo Caixa Bank

Reviu el Territori és una metàfora que vincula emocionalment a les persones amb el patrimoni natural que les envolta, convertint-les en subjectes actius en la seua conservació. La cria i posterior solta, per part de les escoles, d’espècies autòctones amenaçades (i en moltes ocasions desconegudes) arrela a les persones al territori en una zona especialment sacsejada per la despoblació. Un vincle que reivindica una serra habitada tant per animals a les muntanyes com per persones als pobles.

Els aularis pertanyents al CRA Palància Espadán (aularis de Castellnovo, Almedíjar, Vall de Almonacid i Navajas) i al CRA de Sot de Ferrer, Azuébar i Chóvar han participat en el projecte Reviu el Territori convertint-se en protagonistes en la cria i reintroducció de triops en una bassa del Parc Natural. Durant aquests últims mesos han sigut els responsables de criar diversos exemplars d’aquesta espècie dins de les seues escoles amb la fi última d’alliberar-los en el medi natural.
A pesar que cada aulari ha tingut una experiència diferent, tots coincideixen en l’enriquidor que ha sigut per al seu alumnat, que ha pogut observar de prop a aquests curiosos animals, seguint atentament les seues mudes de pell i la seua posada d’ous en el llot.
3

Després d’un mes i mig de convivència, el passat dia 12 d’abril va arribar el moment de la solta. Durant la recollida dels exemplars de ofegabous, els alumnes i alumnes van experimentar una mescla d’emocions, sent conscients que, a pesar que els entristia la separació, alliberar-los en el medi natural era el major acte d’amor cap a aquests xicotets animals.

Amb la presència de Susana, tècnica del Parc Natural de la Serra d’Espadà, acudim fins a la bassa temporal que es convertiria en la seua nova llar. Abans de realitzar la solta, comprovem amb un salabre si els ous depositats l’any passat per l’alumnat de Vall de Almonacid en una experiència pilot havien fet eclosió. Per a l’alegria de tots, trobem dos xicotets exemplars de triops cancriformis que van confirmar la viabilitat de la bassa per a acollir una comunitat estable d’aquesta espècie amenaçada. A continuació, es va realitzar la solta dels 10 exemplars que des del primer moment que es van submergir i van mostrar el seu goig, tal com es pot observar en el vídeo.

A més de la cria i solta de Triops cancriformis, s’han realitzat diverses accions en el marc del projecte Reviu el Territori com són la col·locació d’elements facilitadors de fauna a través de la construcció de caixes niu per a passeriformes, dracs de paret i ratapinyades i la seua posterior col·locació en els propis centres escolars; la creació de prades de pol·linitzadors i d’hotels d’insectes; el desenvolupament de jornades de reforestació en la ribera del riu Chico, al seu pas pel municipi de Vall de Almonacid; el seguiment a diferents nius d’ocells i la futura cria i solta d’una altra espècie molt interessant, els gallipatos. Prompte us donarem més notícies.

Apostem per una escola arrelada a l’entorn, conscient del seu paper en la conservació del patrimoni natural i en la llar que aquest representa, tant per a nosaltres com per a moltes altres espècies que ací habiten. Només queda agrair a tots els agents socials i a l’alumnat que han fet possible aquest projecte.

  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11

Related Posts