Close

ERA-Valor del Patrimoni Tradicional

APOSTEM PER UNA POSADA EN VALOR DEL PATRIMONI TRADICIONAL A VALL DE ALMONACID. Durant aquesta jornada els xiquets i xiquetes han recol·lectat olives i han vist tot el procés fins a convertir-se en Oli.

IMG 20210201 WA0011
Que els xiquets i xiquetes coneguen les tradicions del seu poble és un factor de protecció fonamental davant els processos de despoblament rural. A l’Escola Rural Activa (ERA) som conscients d’això i per això apostem per la posada en valor del patrimoni tradicional de Vall de Almonacid.
La recollida de l’oliva i la posterior producció de l’oli és un treball tradicional que ens connecta amb la terra i justifica el paisatge plagat d’oliveres que envolta el poble. A més, representa una activitat econòmica sostenible que busca aconseguir un equilibri entre el mig i la producció.
Durant els mesos d’octubre i novembre, la recollida de l’oliva travessa la quotidianitat de tots els habitants del poble, i els més xicotets no podien perdre’s aquesta experiència. En el Col·legi Rural Agrupat (CRA.) de Vall de Almonacid vam fer la nostra pròpia recollida de l’oliva.
Alberto, un agricultor del poble, ens va cedir el seu camp i ens va acompanyar en la jornada. Ens va mostrar les diferents eines que s’han utilitzat al llarg del temps, des de les més tradicionals fins a les més modernes i mecanitzades. Allí, durant l’esmorzar i conversant, vam posar en comú les tradicions familiars entorn de l’oliva, i és que tots i totes teníem alguna cosa a compartir: les receptes de les olives picades de les nostres àvies, els diumenges de recollida en família o el paper de la cooperativa del poble en la producció d’oli.
IMG 20210201 140856
IMG 20210201 140722
Una vegada recollida l’oliva no podíem fer una altra cosa que portar-la a la Cooperativa AYR , situada en l’epicentre de la varietat autòctona Serrana dins de la zona d’influència del parc natural de la Serra Espada.
Allí aportem els nostres 20 kg d’oliva recentment recollida, i vam veure com passaven per les diferents maquinàries fins a convertir-se en oli. Maribel, treballadora de la cooperativa, ens va fer partícips de tot el procés explicant-nos detalladament tots els passos que calia seguir per a obtindre un oli de gran qualitat. Fins vam poder emportar-nos una mostra d’oli a les nostres cases.
Ara comprenem el paisatge d’oliveres que ens envolta i el seu paper en l’activitat econòmica i social del poble, així com en les nostres tradicions familiars. I després d’un dia de treball entre oliveres, l’oli té un sabor sensacionalment especial!
Després de l’experiència, encara més que mai, apostem per la posada en valor del treball dels agricultors i la cooperativa.
Gràcies a tots i a totes per aquesta experiència.

Related Posts