ERA cmyk 1 scaled

Iniciativa de l’Escola Rural Activa (ERA) del Vall d’Almonesir (Alt Palancia – Castelló) . En breu, matrícula oberta per al curs 2021/22.

L’associació sense ànim de lucre Interpreta Natura i l’Ajuntament del Vall d’Almonesir col·laboren amb l’aulari de la localitat en un projecte que pretén potenciar els grans beneficis de l’escola rural.

Durant l’any 2021, i amb la col·laboració de la Fundació “La Caixa” i el Cos Europeu de Solidaritat, es desenrotllaran diverses activitats on els grans protagonistes són els set xiquets i xiquetes de l’escola.

L’escola rural proporciona al seu alumnat allò que la majoria dels adults busquen en el seu temps d’oci: un moment i lloc per a buscar la naturalesa -que tant bé ens fa segons una infinitat d’estudis científics i la connexió amb la vida rural que està en les arrels de la majoria de nosaltres.

Sentim alarmes sobre el canvi climàtic, sobre que el futur de la humanitat està en perill. Es parla dels Objectius per al Desenrotllament Sostenible, l’Agenda 2030, el Pacte Verd Europeo…, però al mateix temps ens trobem amb que les polítiques, les promeses o els compromisos de les administracions a penes fan insistència en la necessitat de salvaguardar el territori rural com a fonament que és d’eixa sostenibilitat i conservació del natural.

Un medi rural descuidat es torna en un medi rural despoblat i això ens deixa desprotegits a tots. No oblidem que el camp ens dóna de menjar, però poc es reconeix la seua labor primordial com a albelló de CO2, com a productor d’oxigen o com a custodi de saber, cultura i història.

És molt probable que, com en molts fòrums s’ha conclòs, la solució contra el despoblament estiga en el manteniment de servicis i la generació d’ocupacions de qualitat. Si acceptem açò com cert, parlem d’un dels servicis més importants, eixe que genera identitat i pertinença al territori: l’escola.

No es pot entendre una societat sense escola. Com indica l’ONU: “El accés a l’educació inclusiva i equitativa pot ajudar a abastir la població local amb les ferramentes necessàries per a desenrotllar solucions innovadores als problemes més grans del mundo”.

El bo ve en xicotets flascons, és una definició perfecta de l’escola rural. L’informe PISA 2018 indica els següents resultats quan compara alumnes d’escoles rurals amb els de la ciutat:

  • S’aconseguix una educació més personalitzada. Al ser aules amb menor nombre d’alumnes i alumnes, el professorat es pot adaptar millor a les necessitats i coneixements dels estudiants.
  • El clima és de menor competició i més cooperació. També al mateix temps es millora la disciplina.
  • En general, hi ha una major satisfacció amb la vida: l’alumnat rural té més sentiments positius i menys tendència a la tristesa que l’urbà.
  • Millora la relació escola-família.
  • Nostres fills i filles estan més segurs en una xicoteta escola rural. En estos temps, no podem deixar de pensar en la pandèmia i en que els experts recomanen les xicotetes bambolles enfront dels grans centres.

Benjamin Franklin apuntava: “Dime i ho oblide, ensenya’m i ho recorde, involucra’m i l’aprendo”. Són molts els autors ja que recomanen les metodologies actives on l’exploració i l’experimentació són la base de l’aprenentatge. És inqüestionable que eixes propostes dinàmiques són molt més factibles en les escoles rurals, com s’està demostrant des de l’ERA del Vall d’Almonesir on estem desenrotllant quatre eixos fonamentals lligats al territori:

  • L’horta orgànica és un espai comestible, educatiu, social i un lloc de trobada intergeneracional. És una mostra d’economia circular on inclús els residus s’aprofiten gràcies al seu compostatge. Compartir salut alimentària.
  • El patrimoni natural del Parc Natural de la Serra d’Espadà i del riu Xic ens permet traslladar l’aula al propi bosc o riu i incorporar el seu gaudi com a part de l’aprenentatge. Compartir naturalesa.
  • El patrimoni cultural material, amb el castell d’Almonecir o les trinxeres del Front de Llevant de la Guerra Civil com a insígnies, ens parla de qui som i com hem arribat fins ací. Compartir història.
  • El patrimoni cultural immaterial, representat pels jocs, els oficis, la música i la llengua tradicional, compartit per nostres col·laboradors locals, posa en valor la vida rural i els seus sabers. Compartir coneixement.

La satisfacció dels xiquets i xiquetes, les seues famílies, el professorat i els veïns de la localitat ens indica que anem pel bon camí. Per això, volem animar a totes les famílies que en estos moments es plantegen on escolaritzar el seu fill o filla el pròxim curs a donar-li una oportunitat a l’Escola Rural Activa.

Conéixer la metodologia de l’Aulari Públic del Vall d’Almonesir és senzill i estarem encantats d’atendre-vos i respondre totes les preguntes que vos sorgisquen. Tan sols escriviu a era@interpretayeduca.com i ens posarem en contacte amb vosaltres.

Projecte financiat per:

NOTÍCIES RELACIONADES: