Close

Els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030

ELS DÈSSET GRANS

Els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l'Agenda 2030

En l’afany de superar les tasques pendents de la humanitat, l’Organització de les Nacions Unides prepara l’Agenda 2030, especificant de manera clara quines són aqueixes tasques pendents i ineludibles. Els posa un nom: els Objectius de Desenvolupament Sostenible. És una crida que insisteix que no podem demorar més els nostres deures envers la pau, social i mediambiental. 

Totes i tots hem de mirar cap a ells. Tots estem involucrats. Especialment les empreses, protagonistes d’aqueixa economia que no deixa de donar-li forma al món tots els dies.

Però després de les empreses estem els ciutadans i consumidors que les fan possibles i els governs que les regulen.

AGENDA 2030 A LES AULES

Hem fet un repàs a aqueixos dèsset objectius i els hem convertits en dinàmiques educatives per als més, i no tan xicotets, el primer cicle de l’ESO. Volem portar a les aules l’Agenda 2030, perquè calen aquestes intencions en els joves i ells servisquen de pont per a arribar als pares i les empreses en les quals treballen. Es tracta d’un corrent de pràctiques i valors que volem que es visquen amb força i s’emporten a la pràctica, xopant el major nombre possible de sectors.

Però el nostre projecte educatiu, consistent en una àmplia amalgama de tallers, plens de metodologies diverses, no va només. Va culminat amb el llibre que acabem de publicar fer poc: “La màquina de canviar el món”. Un llibre il·lustrat per a totes les edats, on a través de dibuixos i de manera especial o transversal treballem aqueix repertori d’objectius esperançadors.

Els dèsset se’ns apareixen en l’horitzó.

Serem capaços de complir-los?

Molts són els reptes socials i mediambientals d’aquest segle. Un canvi climàtic que avança al costat de la desforestació, la pèrdua de biodiversitat i la pobresa. 

Ara s’ajunten tots els reptes. I aquesta vegada afecten tots els estrats socials.

Icon Image

ODS-1 I 16 Fi de la pobresa i Justícia

Per a treballar el ODS-1 (fi de la pobresa) i ODS-16 (pau, justícia i institucions sòlides) estendrem a l’aula un mapa gegant il·lustrat on es pot veure a través de dibuixos les complexes relacions d’interdependència de la globalització que porten a la pobresa. Desplegarem el planeta amb les solucions, on la pau i justícia prevaldran. I finalment ajudem a l’alumnat, a compondre el trencaclosques de l’economia de materials.
Icon Image

ODS-6 Aigua neta i sanejament

Per a treballar l’ODS-6 (aigua neta i sanejaments) els posarem a jugar en un superconcurs “El litre just”. Amb aquesta divertida dinàmica sorgiran les emocions per encertar les respostes correctes i acabaran sorpresos en conéixer la petjada hídrica de molts productes de consum.
Icon Image

ODS-13 Acció pel clima

Per a treballar l’ODS-13 (acció pel clima) utilitzarem el clàssic diagrama d’ameba però adaptat a continguts afins al tema tractat: l’Econsúmetre. Una entretinguda pràctica a temps real on cada alumna i alumne podrà testar la seua petjada energètica a través de dibuixos molt pedagògics.
Icon Image

ODS AGENDA 2030

Tenim molt més a oferir. Com “L’hospital de la salut integral” (ODS-3), “El fòrum de les solucions” (ODS-4), etc.

Interpreta Natura queda en primer lloc en el finançament del “Projecte per a realització d’accions de suport, de foment i d’implementació de l’agenda 2030 i de sensibilització dels objectius de desenvolupament sostenible en l’àmbit de la Comunitat Valenciana (cap a un model de desenvolupament sostenible – agenda 2030)”.

I ens posem a la feina per a portar-los a diversos centres docents de la comunitat, dins de les províncies d’Alacant, València i Castelló.

Hem decidit ser ambiciosos!

Com a educadors ambientals no sols volem treballar diversos ODSs sinó fer-ho amb atencions diferents. Utilitzem metodologies educatives triades segons els valors que volem treballar. 

L’educació més eficient és la que es viu, la que es practica, la que se sent amb les emocions. Els processos de ludificació en l’educació impliquen treballar molts fronts i oferir autonomia a l’alumnat, perquè d’aqueixa manera la motivació i el vertader aprenentatge no es perden mai.

I estem decidits a aconseguir-ho amb els dèsset.

Els Dèsset Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030.

Transició energètica

Súper Raig i llum, són caçadors de fugues d’energia i aigua i també de factures desorbitades, tant a casa com a escola.

Read More

Agroecologia

La tia Cori és la iaia d’Interpreta Natura. Ens ajuda a recuperar les llavors tradicionals i les receptes de sempre per aprofitar-ho tot.

L’acompanyen Paco Llegona i Súper Mandarina!

 

Read More

Gestió de residus

No hi ha dos com Miss R!

Amb el lema “El millor residu és el que no es genera”lluita incansable contra el desperdici amb l’ajuda de l’Inspector RamaSeca i els 4 magnífics.

 

 

 

Read More

Turisme Local Sostenible

El turisme en trellat i compromès amb el territori ens pot donar grans sorpreses, com conèixer tot un déu com Neptú en els itineraris interpretatius teatralitzats, aprendre d’un mestre artesà i moltes altres vivències.

 

 

 

Read More

Related Posts