Close

El programa Terra d’Oportunitats de CaixaBank arriba a Vall de Almonacid

CaixaBank Logo Horitzontal RGB Fons blanc 2

El programa Terra d’Oportunitats de CaixaBank arriba a Vall de Almonacid

El projecte “A Peu de Poble” promou l’emprenedoria i la participació social mitjançant la creació d’una horta de varietats tradicionals a Vall de Almonacid.

Hashtag Accion Social RGB fondo blanco

A Peu de Poble és un projecte impulsat per CaixaBank que ha posat en marxa una horta de varietats tradicionals hortícoles per a la conservació de la biodiversitat cultivada, la dinamització del teixit social del poble i el foment de l’emprenedoria.

Interpreta Natura juntament amb la col·laboració de CaixaBank i a través del programa de Terra d’Oportunitats, ha posat en marxa el projecte A Peu de Poble en el municipi de Vall de Almonacid.

CaixaBank reforça el seu compromís rural mitjançant aliances, fent costat als emprenedors rurals perquè arrelen els seus projectes i siguen capaços d’establir-se en el medi rural per a fer front al Repte Demogràfic del país: lluitar contra la pèrdua de població als pobles de l’interior.

A través d’este projecte, i mitjançant activitats, l’hort de varietats tradicionals ha sigut el protagonista en una agenda formativa que ha girat entorn de l’agroecologia, l’extracció de llavors i l’elaboració de receptes tradicionals.

L’HORTA DE VARIETATS TRADICIONALS

L’hort de varietats tradicionals s’ha convertit en un espai de trobada entre els agricultors i agricultores locals i les persones que han participat de l’una o l’altra manera en la seua posada en valor.

En aquest terreny s’han cultivat un total de 28 varietats de verdures i hortalisses que han sigut oferides de manera gratuïta en el restaurant del poble. Les varietats han sigut seleccionades del Catàleg Valencià de Varietats Hortícoles Tradicionals i de les llavors obtingudes a partir d’agricultors locals. Entre les diverses verdures trobem onze tipus de tomaques (d’Aurelio, Colomí, Cor de Bou, de Jose Luis, de Martín, de Barbastre, Pera de Rubielos, Paco 700 gr, Nas de bruixa…) pimentó quatre cants, fesols de ferradura, fesols de llard, cacauets, carabasseta blanca, garrofó, alficòs, etc.

Entre les activitats realitzades volem destacar la jornada de plantació i formació en agroecologia en la qual van participar algunes de les noves persones pobladores així com agricultors locals i un grup de voluntaris i voluntàries. Durant la jornada es van seguir les indicacions dels agricultors que van donar moltes claus sobre les característiques del cultiu d’esta mena de verdures.
La collita de l’horta de varietats ha anat íntegrament destinada al restaurant de La Palanca present en el municipi, que ha oferit plats de temporada de manera gratuïta perquè siguen conegudes entre els comensals.

ACTIVITATS AMB NOVES FAMÍLIES POBLADORES I ELS ALUMNES

A més, juntament amb les noves famílies pobladores i l’alumnat del col·legi, s’han realitzat activitats de participació en l’horta de varietats tradicionals, propostes que han tingut un ampli contingut formatiu per al públic en camps com l’agroecologia, el compostatge i l’extracció de llavors.

També s’ha realitzat una jornada gastronòmica de Showcooking amb verdures de temporada extretes de l’horta de varietats tradicionals. Durant la jornada es van cuinar en directe diferents receptes tradicionals com la conserva de tomaca, el fregit per a les coques, el suquet de conill i el bacallà amb pimentó i tomaca. A més es va realitzar un tast de tomaques de les onze varietats cultivades i procedents de famílies del poble.

CaixaBank, amb el seu programa de Terra d’Oportunitats, vol reforçar el seu compromís amb els entorns rurals a través de la col·laboració amb Grups de Desenvolupament Rural. En aquesta línia i amb l’objectiu d’impulsar l’emprenedoria rural, pròximament quatre iniciatives de la comarca seran seleccionades per a rebre una ajuda de 1000 euros.

Etiqueta Tierra de Oportunidades CaixaBank Accion Social RGB

Related Posts