Close

VOLUNTARIAT AMBIENTAL EN PREVENCIÓ D’INCENDIS FORESTALS DES DE CASA Xarxa “Fire leaders”

NAIX LA XARXA “FIRE LEADERS” PER A COMBATRE EL
FOC, LA NOVA NORMALITAT

Jose Luis Alemany Che. Director de proyectos de Interpreta Natura 19 de julio de 2022
WhatsApp Image 2022 07 16 at 1.16.04 PM

Onades de calor, períodes de sequera, pluges torrencials i, ara
també, ones d’incendis. Les conseqüències del canvi
climàtic que han vingut per a quedar-se.

Els “Fire Leaders” pretén conformar una xarxa de “pics de vigilància domèstics”

  SUSCRIPCIONES:

  HAZTE SOCIO/A

  VOLUNTARIADO AMBIENTAL

  ACTIVITADES ECOEDUCATIVAS

  Durant dècades la comunitat científica ha estat avisant de la perillositat de les conseqüències derivades d’un canvi en la climatologia a nivell global. Encara hui, i cada vegada més entitats i institucions, alcen la veu tractant que la població mundial els prenguem de debò.
  A la Comunitat Valenciana “estem fets” en certa manera al fet que les nostres muntanyes siguen l’hàbitat natural del foc durant l’estiu. Però no hi ha més que donar una ullada a la resta del món, a Europa o fins i tot a les alarmants xifres del nostre propi territori per a adonar-se que la incidència dels incendis va en augment.
  Aquesta circumstància contribuirà al seu torn a agreujar altres tants problemes com la pèrdua del sòl fèrtil, la destrucció de la biodiversitat o la desaparició dels ecosistemes madurs.

  Per a atallar o almenys atenuar els efectes d’uns estius cada vegada més àrids, ja no serveix amb tindre a l’Administració més compromesa, els professionals més ben formats o els mitjans més avançats. Davant els incendis de cinquena generació resulta fonamental la implicació de tota la població per a efectuar un ràpid avís i assegurar una ràpida resposta.

  És per això, que Interpreta Natura posa en marxa un projecte pilot anomenat “Fire Leaders. Aquesta xarxa estarà constituïda per un grup de persones particulars (voluntàries), serveis d’emergències, representants de les administracions locals, agrupacions de voluntaris de camp i altres entitats civils.

  Quin és el seu objectiu?

  L’objectiu principal dels “Fire Leaders” és el de disposar de “observatoris particulars” al voltant de tota la Serra de Corbera per tal de detectar en temps real qualsevol columna de fum. D’aquesta manera es pretén aconseguir una ràpida resposta en cas d’incendi gràcies a la participació ciutadana.

  Els/as voluntaris/as vigilaran des del seu domicili l’aparició de qualsevol mena de fum que puga constituir un perill per la seua proximitat a una massa forestal o per un període d’Alerta meteorològica.
  La finalitat d’aquest programa és oferir eines de participació ciutadana perquè els propis habitants de zones forestals puguen contribuir a protegir la seua llar i el de tots.

  Aquest programa és finançat per Interpreta Natura i la Conselleria d’Agricultura , Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural. A més col·laboren els municipis d’Alzira, la Barraca d’Aigües Vives, Carcaixent, Simat de la Valldigna, Tavernes de la Valldigna, Favara, Llaurí i Corbera i es desenvoluparà entorn a la Serra de Corbera declarada Lloc d’Interés Comunitari.

  Per a participar com a voluntari/a pots registrar la teua sol.licitut a la web
  www.interpretayeduca.com/inscripcions/ o telefonant al 640 352 991.

  Com ens coordinem?

  Mitjançant un grup de whatsapp, quan un voluntari/a observe un fum perillós, enviarà una fotografia al grup identificant-se amb el seu codi i la direcció cardinal cap on veu el fum.

   

  Resposta als avisos.

  Serà el/la voluntari/a el/la responsable de donar l’avís al 112 en cas d’un risc constatat o davant la prohibició de fer foc.
  Els tècnics i agrupacions d’emergències aconsellaran sobre la resposta davant la columna de fum avistada.

   

  Alguns comentaris.

  La participació en aquest grup és totalment voluntària i no remunerada, podent donar-se de baixa en qualsevol moment.
  La coordinació i acceptació dels/les voluntaris/es serà a càrrec de l’associació sense ànim de lucre Interpreta Natura.
  La finalitat d’aquest grup és únicament la comunicar qualsevol incidència referent als incendis forestal, pel que queda totalment prohibida qualsevol altre tipus de comunicació.

  VOLUNTARIAT AMBIENTAL
  EN PREVENCIÓ D’INCENDIS FORESTALS
  DES DE CASA
  Xarxa “Fire leaders”

  Related Posts