Projecte Reviu. 3a Convocatòria Mediambiental Fundació Bancaixa-CaixaBank
Reviu el Territori és un projecte finançat per la Fundació Bancaixa-CaixaBank emmarcat en la 3a convocatòria mediambiental.
Reviu és una resposta al nostre compromís amb el Pacte Verd Europeu, perquè el futur d’Europa depén d’un planeta saludable. Els reptes actuals en matèria de clima i medi ambient exigeixen una resposta urgent i ambiciosa.
Pretenem, mitjançant aquest projecte, mostrar a petita escala una estratègia per a millorar la salut dels nostres boscos i la seua biodiversitat, especialment en la zona mediterrània, a través quatre pilars:
– Defensa dels insectes pol·linitzadors i la biodiversitat en general.
– Erradicació d’espècies al·lòctones invasores.
– Eliminació o disminució de plagues que afebleixen les masses forestals.
– Repoblacions d’enriquiment per a millorar la biodiversitat i disminuir els efectes dels incendis forestals.
Com a novetat, aquest projecte es desenvoluparà paral·lelament en dues províncies diferents, al Parc Natural Sierra de Espadán, a Castelló, i en el Paratge Natural Municipal de la Casella, a València.
A continuació, detallem els objectius que perseguim amb aquesta proposta:
Objectiu 1: Fomentar les poblacions de pol·linitzadors silvestres. Treballarem especialment amb les abelles mel·líferes (Apis mellifera). Serem un altaveu del paquet de mesures que la Comissió Europea ha presentat per a frenar el declivi dels insectes pol·linitzadors.
Objectiu 2: Establir estratègies de lluita biològica contra plagues forestals, especialment contra la processionària del pi (Thaumetopoea pityocampa).
Objectiu 3: Extraure espècies al·lòctones invasores, especialment la *lantana (Lantana camara) o la canya comuna (Arundo donax) que provoquen grans problemes.
Objectiu 4: Millorar la biodiversitat de la vegetació forestal amb repoblacions d’enriquiment i utilització de noves tècniques. En l’actualitat, aquestes masses forestals són monoespècie, amb predomini el pi blanc (Pinus halepensis).
Objectiu 5: Fomentar la participació social, tant individual com col·lectiva.
Generarem una comunicació efectiva dels resultats de les experiències desenvolupades amb la finalitat de vincular a les persones amb el territori i implicar-les.
Aquests objectius s’aconseguiran mitjançant un programa d’accions participatives que començaran amb la construcció d’una bassa destinada a la conservació del gallipato, espècie insigne i amenaçada de la CV. A més, s’adaptaran basses ja
existents per a la conservació dels *triops i altres espècies d’amfibis.
Aquesta infraestructura se situarà en el “Forest Lab”, projecte de custòdia del territori a la vall de la Casella d’Alzira, on salvaguardem 35 000 m² propietat de Fundem (Fundació Enrique Montoliu).
D’altra banda, i a 120 quilòmetres de distància, es durà a terme un programa educatiu i de comunicació a partir del programa ERA (Escola Rural Activa) la finalitat de la qual és l’arrelament de la població al territori i l’atracció de nous pobladors.
Aquest programa es desenvoluparà en els CRA (Centre Rural Agrupat) de Palància-Espadán i CRA Sot de Ferrer – Azuébar – Chovar. Mitjançant activitats interpretatives en els diferents aularis, l’alumnat tindrà la missió de cuidar i reproduir una espècie tan antiga com els triops (https://es.wikipedia.org/wiki/triops) per a després alliberar-los en diferents tolles del Parc Natural Sierra de Espadán. Però les accions no acaben ací, ja que a més es realitzaran millores de l’hàbitat sobre el propi mitjà: eliminació d’invasores, adaptació de passos de fauna en el riu Chico i instal·lació de caixes niu en antigues construccions. És una metodologia d’ensenyament experiencial que guanya adeptes tant dins com fora de l’escola.
La iniciativa de l’Escola Rural Activa, a la qual van sumant-se cada vegada més municipis, es veu reforçada amb Reviu el Territori perquè, més enllà de repoblar amb espècies animals o vegetals autòctones, ajuda a revivificar els territoris per a les
persones. En algunes zones de l’interior de les nostres províncies està quasi tan amenaçada la continuïtat de la població local com el seu medi natural. A través de l’ERA i de la resta d’iniciatives s’intenta crear un efecte anomenada que repoble
aqueixes escoles, parcs, cases o hortes perquè els xicotets pobles puguen mantindre, de manera digna, tots els seus serveis.
Per descomptat, tot l’anterior no tindria sentit, valor ni eficàcia sense la participació ciutadana. Per això, pretenem no sols millorar l’ecosistema sinó oferir experiències estimulants i enriquidores a la població en general i els nostres joves en particular, amb l’objectiu d’aconseguir importants canvis, alhora que desenvolupen les seues pròpies capacitats i competències. Per això et convidem a unir-te al nostre equip de voluntariat enviant la teua sol·licitud al correu info@interpretayeduca.com
En definitiva Reviu el Territori és una eina per a avançar en la lluita contra el canvi climàtic, la pèrdua de biodiversitat, la despoblació i millorar el
compromís per part de la ciutadania a través de la participació i el voluntariat.