Close

Nace Rural Labscape, presentación Living Lab

Naix Rural Labscape, un laboratori vivent rural a Vall de Almonacid per a revitalitzar el territori

Proyecto Rural Labscape
Imagen de WhatsApp 2024 06 27 a las 11.38.20 7682b76a scaled

● La Universitat d’Alacant, WWF Espanya, Interpreta Natura i la Fundació Herbes del Molí promouen al costat de l’Ajuntament de la Vall d’Almonesir el Living Lab RURAL LABSCAPE. Un laboratori vivent que porta la cooperació ciència-societat a la planificació del territori.

● El Living Lab RURAL LABSCAPE desenvoluparà plans estratègics i actuacions de conservació i promoció de la diversitat biològica i funcional del paisatge forestal, de foment de la bioeconomía i l’emprenedoria rural i de millora de la resiliència del territori enfront de pertorbacions com a incendis forestals o sequeres.

Vall de Almonacid. 5 de juliol de 2024

La necessitat de projectes transformadors que contribuïsquen a l’ús sostenible dels recursos naturals i a revertir la pèrdua de biodiversitat i que, alhora, tinguen un impacte socioeconòmic positiu en els entorns rurals està en l’origen del projecte RURAL LABSCAPE Laboratoris vivents per al paisatge rural: Integrant participació i innovació en la promoció de la multifuncionalitat, biodiversitat i bioeconomía forestal”. El projecte se centra en el desenvolupament d’un Laboratori Vivent (Living Lab) en el municipi de Vall de Almonacid, a Castelló, un municipi de caràcter agroforestal que representa la preocupació per l’envelliment, despoblament i pèrdua del patrimoni cultural i natural de les zones rurals del Llevant Peninsular.

El projecte, coordinat per la Universitat d’Alacant a través de l’Institut Multidisciplinari per a l’Estudi del Mitjà “Ramon Margalef” (IMEM), i desenvolupat conjuntament amb l‘Ajuntament de Vall de Almonacid, WWF Espanya, Interpreta Natura i la Fundació Herbes del Molí, compta amb el suport de la Fundació Biodiversitat del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO) en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), finançat per la Unió Europea – NextGenerationEU.

 

Jornada Inaugural del Living Lab RURAL LABSCAPE

En aquesta jornada del Living Lab de RURAL LABSCAPE comptarem amb la presència de:

  • Antonio Cases Mollar, alcalde de Vall de Almonacid i amfitrió de la jornada..
  • Antonia García Valls, subdelegada del Govern a Castelló, qui va presentar el programa de Bioeconomía Forestal de la Fundació Biodiversitat i va posar l’accent en la importància d’aquestes iniciatives per a proporcionar solucions sostenibles.
  • Susana Bautista, directora del IMEM de la Universitat d’Alacant i coordinadora del projecte RURAL LABSCAPE, va ressaltar el paper del Living Lab.

El passat 27 de juny, en l’Edifici Social de Vall de Almonacid, es va celebrar la jornada inaugural del Living Lab de RURAL LABSCAPE. La presentació de la jornada va comptar amb la participació d’Antonio Cases Mollar, alcalde de Vall de Almonacid i amfitrió de la jornada, i d’Antonia García Valls, subdelegada del Govern a Castelló, que va presentar el programa de Bioeconomia Forestal de la Fundació Biodiversitat en el qual s’inclou RURAL LABSCAPE i va destacar la importància d’aquesta mena d’iniciatives per a proporcionar solucions sostenibles, posar en valor els recursos naturals, potenciar les funcions i la biodiversitat de les muntanyes i, en general, impulsar actuacions sobre el territori que reactiven les zones més afectades pel repte demogràfic.

En la presentació de l’enfocament i els objectius del Living Lab, Susana Bautista, directora del IMEM de la Universitat d’Alacant i coordinadora del projecte RURAL LABSCAPE, va ressaltar el paper del Living Lab com a estructura de cooperació en les quals els diferents grups interessats s’impliquen en la co-creació de solucions innovadores, emmarcant a RURAL LABSCAPE en una nova generació de Living Labs que estén aquest enfocament de cooperació ciència-usuaris a l’escala del paisatge, amb un objectiu general de planificació territorial. El Living Lab RURAL LABSCAPE té, a més, vocació demostrativa i cerca oferir un model replicable, proporcionar les claus per a la seua aplicació en altres municipis i territoris i vincular la seua activitat a un ambiciós programa de formació local orientat a la sostenibilitat social i ambiental a mitjà i llarg termini.

Els més de trenta actors socials participants en la Jornada, que va reunir tècnics, acadèmics, empresaris, agricultors, ramaders, conservacionistes, ONGs, agrupacions socials diverses i representants d’administracions públiques interessats a contribuir al desenvolupament i l’activitat del Living Lab, van realitzar un diagnòstic de les amenaces principals que afecten el territori. Mitjançant l’elaboració de mapes causals col·laboratius, es va identificar la xarxa de problemes interconnectats, les seues causes i els seus nodes principals. La baixa productivitat i el consegüent abandó del sector primari, el despoblament i el risc d’incendis forestals, entre altres, van ser elements
destacats en el diagnòstic. El treball del Living Lab va continuar amb la proposta de solucions innovadores per a respondre a les amenaces identificades i tindrà com a següent pas la integració i priorització d’aquestes propostes en plans estratègics i actuacions en el municipi de la Vall de Almonacid.

El centre neuràlgic del Living Lab de RURAL LABSCAPE se situa en l’Edifici Social de la Vall de Almonacid, un espai que, a més de facilitar l’activitat del Living Lab, funcionarà com una àrea de treball compartit (cotreball) rural i fomentarà el desenvolupament de projectes d’innovació social.

Related Posts