Close

LES ABELLES, UNS DELS INSECTES MÉS ANTICS DEL PLANETA

LES ABELLES,

Són uns dels insectes més antics del planeta i a la vegada uns dels més importants a l'ecosistema

7
LES ABELLES, una de les espècies més importants de l’ecosistema global.
Són una de les principals espècies pol·linitzadores del món. Al voltant del 90% de les plantes depenen de la pol·linització, per la qual cosa, si elles s’extingeixen, alguns cultius també ho faran… Aquestes, s’acosten a les flors per a libar nèctar, mentre al seu cos s’adhereix el pol·len de la planta que posteriorment transportarà a una altra flor amb el que es produirà l’intercanvi de material genètic entre les plantes. I encara que aquest procés també poden realitzar-lo altres espècies, no tindrà l’efectivitat i rapidesa que aquestes.
9
CARACTERÍSTIQUES: 
Tenen una estructura llarga anomenada probòscide, amb la qual poden ingerir el nèctar de les flors. Són capaços de pol·linitzar més de 100.000 espècies de plantes i es necessiten més de 2.000 abelles per a produir un quilo de mel.
Són uns insectes molt diversos, es coneixen d’ells més de 20.000 espècies, encara que només 7 són capaces de produir mel. Aquestes amigues,  solen mesurar entre 2mm i 4 cm, depenent de l’espècie de què parlem, el color de les abelles varia d’acord amb la seua espècie, però les més conegudes són negres i tenen franges grogues que se situen de manera diferent en cada espècie. 
S’adapten a pràcticament tots els continents del món, excepte l’Antàrtida!
Actualment, aquestes xicotetes voladores, es troben en perill d’extinció a tot arreu, de fet la taxa d’extinció actual és 100.000 vegades més alta a causa de la repercussió humana.  Els motius són diversos: Canvi climàtic, espècies invasores, pesticides…
L’ús massiu de pesticides i substàncies químiques en l’agroecologia és responsable directe de la disminució de la població d’abelles i moltes d’aquestes espècies es troben greument el perill d’extinció.
La Comissió Europea va establir reduir l’ús de pesticides en un 50% #AcuerdoVerde.
Però no obstant això, Sulfoxaflor, cipermetrina i benfluralina són substàncies que presenten importants riscos per a la salut humana, el medi ambient i les nostres benvolgudes abelles, lamentablement aquests pesticides es troben encara en el mercat. 
És per això que us animen a firmar i aconseguir que aquestes substàncies junt amb altres s’eliminen del mercat.

SABIES QUE?

🐝 S’orienten amb el sol, conèixer la posició del sol és imprescindible per a comunicar-se amb altres abelles. S’orienten memoritzant punts de referència amb ajuda del sol, utilitzant-lo com a brúixola i mapa per a navegar pel seu territori d’alimentació.
🐝 Un ou tarda 21 dies a convertir-se en una abella adulta.
🐝 Tenen un total de 5 ulls. Dos ulls compostos i 3 ulls simples “ocel” que els permet tindre majors longituds d’ones.
🐝 La mitjana d’abelles per rusc és de 50.000 abelles.
🐝 Les abelles poden vore tots els colors excepte el roig. Poden inclús vore baix l’espectre dels raigs ultravioleta que nosaltres no vegem.
🐝 “Super sentit olfactiu”: Cada abella té 170 receptors olfactoris.
🐝 L’abella regna pot viure fins als 6 anys i posa entre 1000 i 3000 ous al dia. Depén la seua joventut, poden posar més o menys ous…
8

Què et sembla el món de les abelles? Si t’agradaria conéixer més sobre aquests xicotets i a la vegada grans insectes et convidem a les activitats que estem realitzant en el nostre FOREST LAB.

Des de Interpreta Natura amb el nostre projecte BeetoBee, on estem implantant una estació pol·linitzadora i amb totes les activitats preparades al ForestLab, pretenem donar visibilitat sobre les abelles, els pol·linitzadors i els seus problemes.
L’objectiu és aconseguir la participació del major nombre de ciutadans i ciutadanes possible amb la finalitat de crear una consciència col·lectiva i donar a conéixer a les nostres amigues les ABELLES. ANIMA’T!

Related Posts