Close

Jornada de celebració i presentació d’ULGES a Vall de Almonacid

Vos esperem a tots i totes!

📅 Dissabte, 18 de Febrer.

⏰ A partir de les 17.30 h

Cartel jornada 18 Febrero 1 1

L’Ajuntament de Vall de Almonacid organitza una jornada de celebració i presentació del projecte ULGES en l’Edifici Social del municipi.

La iniciativa busca la màxima participació social per a donar forma als pobles del futur.

Dissabte 18 de febrer, l’Ajuntament de Vall de Almonacid organitza una jornada de trobada veïnal per a celebrar els dos guardons que ha rebut el municipi. El Premi a la Innovació Social de la Fundació La Caixa pel projecte ERA (Escola Rural Activa) i el Premi Participa-acció de la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica al projecte Reviu el Rural. A més, es presentarà l’ambiciós projecte ULGES que es desenvoluparà durant tot el present any i sorprendrà molt positivament al veïnat del municipi.

Enguany ha sigut un any especial per al xicotet municipi de Vall de Almonacid. Entre altres coses, dos projectes que han sigut gestats en la seua localitat han rebut guardons en l’àmbit nacional i autonòmic.

És per això que el pròxim dia 18 de febrer es convoca a tota la població i als diversos agents socials a participar en una jornada de celebració i trobada en l’Edifici Social del poble, una jornada que a més comptarà amb sorpreses com és la presentació de l’ambiciós projecte promogut per l’ajuntament per a enguany, les ULGES (Unitats Locals de Gestió d’Ecosistemes).

ULGES logo

Jornada de celebració i trobada …

El pròxim 18 de febrer, l’Ajuntament de Vall de Almonacid convida a tothom que vulga acostar-se a compartir la celebració en l’Edifici Social del municipi.

El programa de la jornada s’inicia a les 17.30 amb la rebuda d’assistents; les 18.00 es presentaran breument els projectes guardonats acompanyats d’un vídeo explicatiu i, a continuació, s’explicarà el projecte ULGES promogut per l’ajuntament per al present any; a les 19.00 es mostrarà la maqueta del poble del futur realitzada per la infància de la localitat, una maqueta que ens farà reflexionar sobre el futur del municipi i la mirada de la infància. Finalment, a les 19.30, es convidarà a un aperitiu als assistents.

318642023 585740033552836 6837698547560465186 n

El projecte ULGES ha pres especial importància en la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible i en les línies d'acció marcades per l'Agenda 2030.

El projecte ULGES (Unitats Locals de Gestió d’Ecosistemes) és un projecte ambiciós que té per objectiu la gestió local del municipi, tant a nivell ecosistèmic com social. Dins del projecte hi ha multitud d’accions relacionades amb la conciliació familiar, l’oferta d’activitats culturals, la gestió local d’ecosistemes per a previndre futurs incendis forestals o l’abordatge d’altres necessitats com és l’escassetat d’oferta d’habitatge en el municipi.

En la línia de l’Agenda 2030, els xiquets i xiquetes del municipi també faran la seua especial aportació. Després de treballar l’agenda 2030 en horari escolar, presentaran una maqueta amb elements Playmobil® que mostrarà el poble del futur que desitgen, i que dona resposta als Objectius de Desenvolupament Sostenible de manera que es pose en valor la resiliència i els beneficis que comporten els municipis rurals des de la mirada de la infància.

La celebració del dia 18 pretén crear antecedent en l’hàbit de la participació veïnal en el municipi.
Tots i totes formem part d’ell i hem de participar activament en la creació dels pobles del futur per a crear solucions més adaptades al món rural, oferir serveis de manera més participativa i compartir iniciatives per a fer front als incendis forestals.

Projectes Guardonats.

Des de l'Ajuntament de Vall de Almonacid es convida a conéixer més profundament tots dos projectes en la jornada del dia 18. Així mateix, hi haurà un espai per a noves iniciatives que puguen crear sinergies amb els projectes presentats.

Des de l’Ajuntament de Vall de Almonacid es convida a conéixer més profundament tots dos projectes en la jornada del dia 18. Així mateix, hi haurà un espai per a noves iniciatives que puguen crear sinergies amb els projectes presentats.

El projecte d’Escola Rural Activa, desenvolupat durant el curs de 2021 i promogut  per l’Ajuntament de Vall de Almonacid amb la col·laboració de l’associació sense ànim de lucre Interpreta Natura, ha rebut el Premi a la Innovació Social de la Fundació La Caixa. Es tracta d’una iniciativa que busca dinamitzar l’escola rural per a introduir continguts relacionats amb el patrimoni natural i cultural del municipi, tot això amb l’objectiu de dignificar els estils de vida rurals i crear referents locals.

Durant el desenvolupament del projecte, els xiquets i xiquetes de l’aulari han gaudit d’activitats en l’hort escolar per a conéixer les tasques agrícoles que ens vinculen amb la terra. A més, han participat en multitud de tallers culturals com la recol·lecció de l’oliva, la visita al castell, la producció de conserves o el coneixement i ús de les eines tradicionals.

WhatsApp Image 2023-01-11 at 12.36.02

A més, s’han convertit en vertaders guardians de la biodiversitat del Parc Natural, perquè un total de 7 aularis rurals han participat en la cria, per a la posterior reintroducció en el medi natural, de dues espècies de fauna autòctona amenaçades: els Triops cancriformis i el Pleurodeles waltl més comunament conegut com “ofegabous”. Tot això s’ha realitzat en col·laboració amb la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica i, per descomptat, amb els tècnics i tècniques del Parc Natural de la Serra de Espadán.

El projecte ERA ha sigut guardonat per la seua gran implicació amb els aularis rurals i, sobretot, per presentar-se com una iniciativa eficaç per a fer front a la despoblació, posant en valor la vida rural i oferint una pedagogia més experiencial capaç d’animar a noves famílies a mudar-se a les zones rurals.

329847947 754085145832537 1232797675547240795 n

El projecte “Reviu el Rural” ha tingut com a objectiu animar a la participació i l’associacionisme de la població en la presa de decisions i la satisfacció de necessitats des del territori, deixant entreveure les fortes polítiques urbanocentristas i aportant solucions pensades per i per als municipis rurals. Ha rebut el segon Premi de Participa-Acció en la convocatòria organitzada per la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica.

En el marc del projecte Reviu el Rural s’han realitzat jornades d’associacionisme infantil en 5 aularis rurals juntament amb 5 jornades d’associacionisme veïnal en els mateixos municipis. Tot això s’ha dut a terme seguint una metodologia innovadora i accessible per a tot el públic, vertebrada a través dels mapes de la localitat als quals se’ls ha donat vida amb els comentaris, dibuixos i propostes de tota la població. Totes les conclusions han sigut traslladades a l’administració local i han sigut integrades en els Consells de la Infància de les localitats.

TRES GRANS MOTIUS PER CELEBRAR…

Dissabte, 18 de febrer. 

A partir de les 17:30 h

PREMIO INNOVACIÓN SOCIAL 2022

1

PREMIO PARTICIPA-ACCIÓ 2023

3

PRESENTACIÓ PROYECTO ULGES

2

Vos esperem a tots i totes!

📅 Dissabte, 18 de Febrer.

⏰ A partir de les 17.30 h

Cartel jornada 18 Febrero 1 1

Related Posts