Close

Es presenta el primer PFG sobre el PAUS de Vall de Almonacid emmarcat en el Living Lab del municipi

Es presenta el primer PFG sobre el PAUS de Vall de Almonacid emmarcat en el Living Lab del municipi

PFG Aitana

El Living Lab RURAL LABSCAPE de Vall de Almonacid, inaugurat al juny d’enguany, ja compta amb el primer Projecte de Final de Grau (PFG) realitzat in situ en la localitat. Aquest Living Lab es troba emmarcat dins del projecte Rural Labscape, desenvolupat per la Universitat d’Alacant, WWF Espanya, Interpreta Natura i la Fundació Herbes del Molí, al costat de l’Ajuntament de Vall de Almonacid. Un dels seus objectius és el d’oferir als habitants del municipi i voltants un lloc per a desenvolupar els seus projectes i un “paraigua” per a albergar estudis en un entorn segur i estimulant. En concret el de Vall de Almonacid és un Living Lab rural de paisatge, que treballa per a generar i aplicar solucions innovadores que conformen el tipus de paisatge i usos del territori al qual aspiren els seus habitants i usuaris.

Això és al que ha contribuït Aitana Rosa Mollá Inza, una jove de 22 anys originària de Xàtiva, que ha pogut desenvolupar el seu estudi en el marc del Living Lab, investigant sobre el terreny per a redactar el Pla d’Acció per al Clima i l’Energia Sostenible (PAUS) de Vall de Almonacid, elaborat com el seu PFG.

“Tindre l’oportunitat de realitzar l’estudi en el municipi m’ha permés conéixer bé el terreny i poder investigar d’una manera més realista com han sigut els impactes de l’ús del sòl sobre el territori. Analitzar el contingut en un espai pròxim i ple d’eines m’ha permés anar desenvolupant el projecte de forma més ràpida i útil per a l’entorn”, assegura Aitana Mollá.

Un pla clau per al futur

El PAUS consta de tres parts principals: un inventari d’emissions basat en dades històriques pròximes a 1990, una anàlisi de riscos i vulnerabilitats, i un pla d’acció. L’objectiu principal és reduir les emissions de CO₂ per a 2030, millorant l’eficiència energètica, augmentant l’ús d’energies renovables i fomentant l’adaptació al canvi climàtic.  Es busca aconseguir una reducció del 40 % en les emissions amb aquest pla de futur.

A través d’aquest pla, xicotets municipis com Vall de Almonacid poden accedir a subvencions per a implementar millores com transport públic més eficient, carrils bici, sistemes de cotxe compartit, la instal·lació d’il·luminació LED en edificis públics o la col·locació de plaques solars.

Aquesta trobada no sols va ser un espai de reflexió i aprenentatge compartit, sinó també una oportunitat valuosa per a debatre i analitzar en profunditat els reptes actuals que enfronten les nostres entitats. Durant tota la jornada, intercanviem idees i explorem diferents vies per a fomentar la col·laboració entre organitzacions, enfortint així el treball en xarxa i la participació activa de la ciutadania.

Un Living Lab és un ecosistema de col·laboració centrat en l’usuari que reuneix múltiples parts interessades per a explorar, co-crear i avaluar noves idees en comunitats i entorns reals. Treballar en projectes que tenen un impacte real sobre el territori i establir contactes professionals poden ser factors clau per a les persones interessades a participar i desenvolupar els seus estudis en el Living Lab de Vall de Almonacid. Projectes final de grau o de cicle forestal, agrícola, social, d’arquitectura, de paisatge, de ramaderia o d’educació rural tenen cabuda en aquest espai obert que permet tindre contacte directe amb el territori i les seues gents.

RURAL LABSCAPE compta amb el suport de la Fundació Biodiversitat del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO) en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), finançat per la Unió Europea – NextGenerationEU. El projecte, que es desenvoluparà al llarg de 2024 i 2025, té vocació demostrativa i pretén oferir un model replicable en altres municipis i territoris.

Copia de SINBANDERA COLOR scaled

Related Posts