El 24 de maig se celebra el Dia Europeu dels Parcs Naturals
Els xiquets i xiquetes, a través dels tallers realitzats en escoles urbanes i rurals, mostren com la vida humana, sense la naturalesa, perd el sentit.
El dia 24 de maig se celebra el Dia Europeu dels Parcs Naturals per a commemorar la creació dels primers Parcs Naturals dins d’Europa, a Suècia, per l’any 1909.
Hui dia estem més que acostumats i acostumades a escoltar el concepte de parc natural. No obstant això, en el seu moment va ser un gran avanç perquè es tracta d’una figura de protecció que porta aparellat un règim jurídic especial l’objectiu del qual és assegurar la conservació dels seus valors naturals.
Aquesta forma de protecció respon al reconeixement que els espais naturals exerceixen una funció decisiva en la conservació dels ecosistemes i, amb ella, en la supervivència de moltíssimes espècies autòctones de flora i fauna i dels seus serveis ecosistèmics.
Encara que puga sorprendre, les persones també han jugat un paper molt important en el manteniment i la regulació ecosistèmica d’aquests espais, mostra d’això és el vincle tradicionalment sostenible que mantenen als pobles amb el medi natural.
Enguany es proposa el lema “Construir sobre les nostres arrels” amb l’objectiu de reflexionar al voltant del vincle que ens uneix amb aquest patrimoni natural i sobre la nostra pròpia responsabilitat en la seua conservació i protecció perquè les futures generacions puguen conéixer-ho i gaudir-ho.
Des d’Interpreta Natura hem estat treballant l’Agenda Urbana Rural en un projecte vinculat als ODS en els quals, a través del joc, hem mostrat la interdependència que hi ha entre el medi rural i el medi natural per a així reivindicar que els territoris rurals tenen molt a aportar a les ciutats en aquest camí cap a societats més sostenibles i amables amb les persones.
Els xiquets i xiquetes dels Col·legis Rurals Agrupats de la zona sud del Parc Natural de la Serra d’Espadà han estat reflexionant, entre altres temes, sobre aquest: Quin paper juga la naturalesa en les nostres vides? A través de la construcció i el joc amb maquetes d’elements Playmobil, hem assenyalat quan contents i contentes estem de tindre la naturalesa a pocs minuts de casa, la sort que tenim de conéixer les espècies de flora i fauna locals i la importància de conservar la nostra pròpia fàbrica d’oxigen.
Des de les ciutats hem reconegut que la naturalesa ens alimenta, ens calfa a l’hivern i manté la biodiversitat de pol·linitzadors; a més, de tant en tant és necessari fer una escapada per a reconnectar amb el que realment importa.
I com podem conservar-ho?
La resposta és clara, tant en les maquetes com en la vida real: fan falta persones que visquen en el camp per a conservar oficis tan importants com la ramaderia, l’agricultura, l’apicultura, la poda, la gestió forestal o el turisme sostenible en la naturalesa.
És necessari mantindre i protegir el nostre territori perquè sense aquests valors el repte demogràfic serà una missió impossible i, si als nostres pobles perdem el patrimoni natural i cultural, qui voldrà viure en els territoris rurals?
Els xiquets i xiquetes dels CRAs Sot de Ferrer, Azuébar Chóvar i l’alumnat del CRA Palància- Espadà ens conviden a conéixer i gaudir del meravellós Parc Natural de la Serra d’Espadà, dels seus pobles i de la seua població.