Close

A peu de Poble, emprenedoria rural a L’Alt Palància

Emprenedoria al món rural a l’Alt Palància

A peu de poble

a peu de poble

El projecte A peu de poble té com a objectiu enfrontar el desafiament de la despoblació en el medi rural, involucrant activament a la població de la comarca de l’Alt Palància. Per a aconseguir aquest propòsit, s’han desenvolupat diverses activitats, com ara una fira local, taules redones, jornades amb especialistes i programes de formació en emprenedoria. Aquestes iniciatives promouen la producció i artesania local, col·laboren amb les entitats de la zona i s’enfoquen especialment en els centres de Formació Professional (FP) vinculats al medi rural.

El nostre objectiu és incentivar l’esperit emprenedor entre la joventut, fomentar la col·laboració comunitària, conscienciar sobre el turisme sostenible i impulsar el desenvolupament sostenible en el medi rural.

Construint junts un futur on cada racó del medi rural florisca amb oportunitats.

OBJECTIUS ESPECÍFICS DEL PROJECTE

Enfortir habilitats emprenedores…

relacionades amb l'àmbit rural, agrari, forestal i ambiental, i fomentat l'esperit emprenedor entre els joves i professionals d'aquests sectors.

Fomentar la col·laboració…

i l'intercanvi d'experiències entre entitats, promovent models de negoci sostenibles i col·laboratius que impulsen el desenvolupament econòmic i social de la zona.

Sensibilitzar cap al turisme sostenible…

conscienciant sobre la importància del turisme sostenible, la bioeconomía i altres pràctiques sostenibles.

Incentivar les iniciatives sostenibles…

facilitant la creació d'ocupació i el creixement de sectors com l'artesania, l'agricultura, la ramaderia i altres recursos locals.

Concurs d’idees de negocis per a joves en el medi rural

A través del Concurs d’idees de negoci per a joves en el medi rural dirigit a persones d’entre 18 i 40 anys empadronades a la comarca de l’Alt Palància o que demostren que el seu projecte es desenvolupa en aquesta comarca. Hem pretès promoure la innovació, l’emprenedoria i el desenvolupament econòmic en les comunitats rurals, brindant a la gent jove l’oportunitat de convertir les seues idees en projectes empresarials viables i sostenibles amb la finalitat d’afermar les poblacions en les zones més amenaçades de despoblament de la província de Castelló.

🏅 Medi Ambient – Marcos Gijón
✅ La candidatura guanyadora en la categoria de Medi Ambient ha sigut Esponjas vegetales ESVEVA, una iniciativa empresarial de Marcos Gijón dedicada a la producció i elaboració d’esponges vegetals de luffa mitjançant una producció cent per cent artesanal.⁣
🏅 Compromís Social – Beatriz Marín
✅ El guardó en la categoria de compromís social ha recaigut en Bepompo, projecte de Beatriz Marín que naix amb l’objectiu de millorar l’experiència d’usuari i la transparència en la venda de serveis funeraris per a facilitar una gestió més humana en els moments difícils de la pèrdua d’un familiar.
🏅 Igualtat de Gènere – Valentina Romero
✅ El premi d’Igualtat de Gènere ha sigut per a Massa Mare, de Valentina Romero, una iniciativa implementada en La Surera, que consistirà a obrir residències de creació per a artistes amb filles i fills.

I Fira Alt Palància Sostenible

La primera fira comarcal dedicada a l’artesania i a les entitats locals, amb la sostenibilitat com a eix central.

Amb 22 iniciatives d’emprenedoria, associacions i negocis locals compromesos amb els valors sostenibles, aquesta fira en Vall de Almonacid ha sigut un espai de trobada per a impulsar models de negoci responsables i fomentar el desenvolupament de la comarca i dels territoris rurals.

La col·laboració amb la Mancomunitat de l’Alt Palància ha sigut clau per a connectar amb diverses iniciatives locals en sectors com la gastronomia, agricultura, ramaderia, artesania i turisme, convidant-les a sumar-se a aquesta primera edició de la fira. Moltes gràcies per la vostra col·laboració!

Més que una fira!

A més de gaudir dels emprenedors locals, dels projectes de proximitat i dels productes artesanals… Un dels moments més destacats va ser la xarrada de 𝗝𝗮𝗶𝗺𝗲 𝗜𝘇𝗾𝘂𝗶𝗲𝗿𝗱𝗼, qui ens va parlar sobre els desafiaments del món rural i com enfrontar el repte demogràfic a través del desenvolupament territorial sostenible.

També comptarem amb una 𝘁𝗮𝘂𝗹𝗮 𝗿𝗲𝗱𝗼𝗻𝗮 𝗮𝗺𝗯 𝗲𝘅𝗽𝗲𝗿𝘁𝘀 𝗲𝗻 𝗲𝗺𝗽𝗿𝗲𝗻𝗲𝗱𝗼𝗿𝗶𝗮 𝗶 𝘀𝗼𝘀𝘁𝗲𝗻𝗶𝗯𝗶𝗹𝗶𝘁𝗮𝘁, com Teresa Blasco (La Belluga) i Teresa Marco (Cooperativa de Viver), que van compartir les seues idees per a garantir un futur més cohesionat i ecològic.

La fira va oferir, a més de valuoses reflexions, activitats per a tota la família, tallers i l’oportunitat de gaudir de productes de proximitat en el primer lliurament d’aquesta Fira Alt Palància Sostenible, que pretén ser itinerant pels diferents municipis de la Mancomunitat de l’Alt Palància

Formació en Emprenedoria per a Impulsar el Desenvolupament Rural

S’han realitzat sessions de formació en emprenedoria dirigides a grups en cerca activa d’ocupació o que prompte ho estaran. A través d’aquestes trobades, els participants han adquirit eines i habilitats clau per a dissenyar i gestionar projectes empresarials exitosos en l’entorn rural. Aquestes sessions no sols han enfortit l’esperit emprenedor, sinó que també han promogut la diversificació econòmica i estimulat la innovació a la comarca i els seus voltants.

Els programes es van adaptar a les necessitats específiques de cada grup, optimitzant la duració i els continguts per a maximitzar l’impacte i alinear-se amb els objectius de cada participant.

Jornades de turisme sostenible i bioeconomía

Formació especialitzada en turisme sostenible dirigida a professionals del sector turístic, enfocada a oferir eines pràctiques per a integrar i comunicar valors sostenibles en la seua labor diària.

Aquestes jornades han promogut l’aprenentatge, l’intercanvi d’experiències i la reflexió sobre pràctiques innovadores en turisme sostenible, una àrea clau per al desenvolupament de la comarca. Amb aquesta iniciativa, s’impulsa un creixement econòmic, social i ambiental a la regió, fomentant models de negoci respectuosos amb el medi ambient i enfortint la col·laboració entre empreses i entitats del sector.

Inspirant l’emprenedoria rural: Entrevistes inspiradores i microvídeos enfocats per a l’èxit

S’han elaborat dos entrevistes inspiradores i desenvolupat una sèrie de microvídeos que mostren testimoniatges i projectes exitosos en el medi rural. Aquests continguts, distribuïts àmpliament en plataformes digitals i xarxes socials, destaquen iniciatives inspiradores i models de desenvolupament a la comarca, visibilitzant experiències que motiven i inspiren a uns altres a seguir els seus passos.

  • Entrevista a Cati Corell: Emprenedora al món rural
  • Entrevista a Jaime Izquierdo: Una nova vida per al poble
  • ESVEVA: Ens compta la seua experiència emprenent en el medi rural i ens parla sobre el seu projecte de producció i venda d’esponges naturals.
  • Bepompo: Ens compta els seus els motius pels quals va triar aquesta comarca per a emprendre.
  • Saborita “Sabors de vida”: Dos projectes que donen valor als productes i treballs dels agricultors i agricultores de la zona.
  • Mas de Noguera: Ens conten la història del projecte Mas de Noguera i els beneficis que iniciatives com esta tenen en el territori.

Cati Corell

Jaime Izquierdo

ESVEVA

BEPOMPO

SABORITA

MAS DE NOGUERA

Totes aquestes accions s’han dut a terme amb el finançament de Diputació de Castelló, a través de l’ajuda económica per a accions innovadores de foment de l’emprenedoria i promoció económica 2024.

Marca Diputacio RGB 5

Related Posts