Close

VOLUNTARIAT FORESTAL ALZIRA 2020- PREVENCIÓ D’INCENDIS FORESTALS.

Segon any de voluntariat en prevenció d’incendis.

Hem seguit amb més desig si cal la tasca de previndre el foc. Aquest any, des de Juny fins Setembre; doblant així el període de durada de l’any passat.

La col·laboració amb el Departament de Medi- Ambient d’Alzira ha facilitat i augmentat el temps i l’eficàcia de les nostres accions de vigilància, informació als usuaris i control i neteja al medi natural que ens envolta.
El nostre desig és establir de nou a Alzira un grup de voluntariat que vetlle per els
espais naturals del nostre terme i dels que ens circumscriuen: inclòs el riu i el seu bosc de ribera.

Les dades confirmen que anem per el bon camí en l’objectiu de consolidar aquest voluntariat a Alzira: encara que la nostra il·lusió seria que fos d’àmbit comarcal, per la senzilla raó d’arribar a totes les muntanyes, que per la seua proximitat i disposició s’interrelacionen en molts aspectes. Desgraciadament uns d’eixos trets són els incendis forestals, l’erosió i pèrdua de sòl fèrtil i l’augment de residus; alguns d’ells generadors d’incendis.
El nombre de participants a la xarxa social establida per comunicar-nos, ha sigut de 75 persones. De les quals 66 han participat activament (un 88%); tant en les tasques com a la formació impartida, i d’ells 31 han participat més de 20h cadascun. S’ha aconseguit estar presents 70 dies, què sumen més de 500 hores de vigilància i 2500 hores de voluntariat, realitzant un total de 22 avisos al 112.
Normalment l’activitat es realitzava de 9h a 17h de dilluns a divendres, mentre els dissabtes l’horari era de 9h a 14h (amb una participació mitja diària de 5 persones). En Agost els dilluns i dissabtes estaven destinats a col·laborar amb l’associació CEPAIM, on es facilitava als seus usuaris la socialització, el coneixement de l’entorn, la vigilància i la neteja dels paratges naturals, la qual cosa va significar una mitjana de participació de 17 persones/dia. També participaren gent de la Creu Roja d’Alzira i estudiants Erasmus+ a través de l’Oficina Idea (que van participar molt activament tant el primer any com en aquest).
Una dada molt significativa alhora d’analitzar la intervenció de gent, és la participació de voluntaris vinguts d’arreu del món, comptabilitzant més de 20 països: Colòmbia, Índia, Pakistan, Marroc, El Salvador, Argèlia, Portugal, Veneçuela, Nicaragua, Hondures, Ucraïna, Nicaragua, Guinea, Mali, Costa de Marfil, Polònia, França, Rússia, Uruguai, Perú i Àustria.
Aquests voluntaris conformaren més del 50% del grup. Aquesta circumstància ens empenta a seguir treballant per augmentar el nombre de voluntaris/es nascuts/des a les nostres comarques, els quals compartirien enriquidores experiències amb gent arribada de distintes parts del globus, i tots junts ens ajudaríem en el creixement personal i l’augment de consciència i respecte envers la natura i les diferents cultures.

En aquest punt ho deixem per al proper curs. Gràcies a tots i totes per les vostres
bones voluntats!

Fins el proper any!

Related Posts