Close

Taller Escolar- Converteix-te en un superheroi

TALLER ESCOLAR “CONVERTEIX-TE EN UN SUPERHEROI”

“Converteix-te en superheroi amb els poders de les ecoverdures” és un projecte educatiu i de formació i divulgació per a la dinamització agroecològica en la Comunitat Valenciana. En definitiva ens hem preguntat com provocar pensaments, preguntes i significats vinculats a la producció agroecològica entre el nostre públic objectiu, per a això aquest projecte busca provocar una experiència i connectar amb cadascuna de les persones.

Els xiquets necessiten superherois. No sols perquè les seues històries són molt entretingudes sinó perquè ressonen en el més profund de la seua naturalesa i amb valors tan importants i necessaris com la força de voluntat i l'amistat. Ens ensenyen que no podem fer grans coses sense ajuda dels altres. Descobrirem que dins de cadascun de nosaltres hi ha un superheroi i són capaços de salvar-nos quan estem en perill, en aquest cas els superpoders seran atorgats per les ecoverdures i els productes agroecològics. Es veuran involucrats a salvar la salut, el clima, els ecosistemes, etc. i descobriran la gran Lliga de Superherois dels productors i elaboradors d'aquests productes.

Activitat pre-dinàmica. Amb anterioritat a la visita de la Superagent Mandarina (interpretació teatralitzada), l’alumnat participant en el taller rep una carta en la que es presenta al personatge i s’explica l’actual missió de la superagent: cercar superherois i superheroïnes per la salut i pel clima que estiguen disposats i disposades a realitzar les proves per tal d’unir-se a la organització promocionant hàbits de consum alimentari responsable i sostenible. D’aquesta manera aconseguim introduir els conceptes bàsics i generar una espactació que els provoca i convida a la participació. 

Súper Mandarina, mitjançant la interpretació teatralitzada, i el seu equip arriben al col·legi després de que els alumnes hagen llegit i treballat la carta en clase. Súper Mandarina, forma part de la “Lliga Anti-globarium”, i aquesta li ha encomanat una missió: acabar amb “Globarium”. Globàrium és un ent molt poderós en el planeta que sovint ens fa desitjar omplir el nostre rebos i les nostres vides comprant aliments encara que sapiguem que son perjudicials per a la nostra salut, per al planeta i per a la societat.  Ha de trobar a tots els possibles aliats per a mantindre els aliments saludables i als productors locals dels mateixos mitjançant el compromís  amb el consum responsable i la lluita contra el canvi climàtic.

Súper Mandarina i el seu equip estan enamorats de tot el vinculat amb la naturalesa, però també són conscients del temps en el qual els ha tocat viure.

 

El taller s’inicia amb una teatralització en la que Mandarina es mostra molt preocupada,explica que en l’organització estan en alerta roja perquè els aliments saludables estan en perill de desaparèixer i el canvi climàtic avança ràpidament. Ha decidir acudir als xiquets i les xiquetes, que són els capaços de promocionar un canvi cap a hàbits de vida i modes de consum més sostenibles. Per a això, els participants conten a la resta moments en els que reconeixen que “Globàrium” els ha manipulat com per exemple quan comprem massa llepolies, bolleria industral molt envasada en plàstics o quan mengen a sovint productes que venen de l’altra banda del món.

Gaudeixen compartint la seua fascinació amb altres persones i estan preparats per a despertar la curiositat i la capacitat de meravellar-se amb les històries que podem descubrir darrere dels aliments.

Aquest taller utilitzarà la metodologia de l’aprenentatge fluid (Flow Learning), establint diverses etapes en este mateix dia i sempre utilitzant dinàmiques i jocs per a aconseguir els objectius plantejats:

Els i les participants acceptaran el repte que proposa Mandarina: passar les tres proves necessàries per a convertir-se en superherois i superheroïnes per la salut i pel clima.

A continuació se’ls pregunta si volen convertir-se en superherois i superheroïnes per la salut i pel clima. Per tal d’aconseguir-ho hauran de passar tres proves. L’encarregat de decidir-ho serà Joan, el iaio de Mandarina.  Ell és un autèntic guardià de la terra: un agricultor ecològic i per això ocupa un lloc distingit dins de l’organització. Després de presentar-se i explicar amb les aportacions dels infants la diferència entre l’agricultura ecològica i la convencional, comencen les proves d’accés a la Lliga.

Es finalitza  amb la festa de la carabasseta, un tast de productes agroecològics i el repartiment dels carnets de superheroi.

La cata de productes agroecològics respecta totes les mesures de prevenció del covid19. Han pogut tastar entre altres productes de temporada, productes com un tros de formatge de cabra ecològic; han hagut de diferenciar un suc ecològic cent per cent natural i un super processat o endevinat l’ingredient principal de la xocolata de garrofa i dels snacks de cigrons.

Aquesta cata l’han pogut dur a terme gràcies a un set de cobert fabricats amb fibra de bambú. També se’ls han repartit fruites dissecades a mode de llepolia, fruita de temporada com plàtan o poma.

A més a més han rebut un calendari magnètic amb les principals fruites de temporada.

 

 • Materials i productes

Durant les sessions, i a mode de recompensa, al superar les diferents proves proposades per la superagent Mandarina, els i les participants han rebut obsequis que a més d’afavorir la motivació a la participació, ofereixen algunes claus per a portar a terme hàbits de consum més sostenibles. A Més s’ha distribuït material pedagògic entorn al consum responsable:

 • Un imant amb les fruites i les verdures adients en cada temporada.

 • Un pack de estris reutilitzables (forqueta, ganivet i cullera)  fabricats a partir de fibres de bambú.

 • El quadern de treball de la campanya que recull diferents activitats dinamitzades a partir de la historia narrada de la superagent Mandarina per tal d’aprofundir en la importancia del consum local i de temporada, en la lectura d’etiquetes i en les varietats tradicionals.

 • Fruites de temporada dessecades com a “llepolies naturals”.

El nostre objectiu és:

 • Adquisició de valors amb major consciència ambiental i de la salut.

 • Capacitat de detecció del canvi climàtic i també respecte a la salut general de l'individu, i aportació d'idees per a solucionar-los.

 • Comprensió de conceptes com: consum responsable, model agroalimentari, ruralitat, incloent, sostenible, equitatiu, etc.

 • Coneixement de productes agroecològics de proximitat.

 • Anàlisi de la petjada de carboni.

 • Valoració del treball en grup (valoració del professor).

Aquesta activitat hem intentat fer-la fora de les aules, seguint la nostra filosofia d’aprenentatge als patis i per menys risc de contagis pel COVID-19.

Una valoració molt POSITIVA amb el col·lectiu jove, no sols per la participació, sino per la capacitat d’aprenentatge que han tingut.

Related Posts