Close

ESCOLA RURAL ACTIVA = ESCOLA VIVA

Escola rural activa = Escola Viva

“La solidaritat del medi rural amb el mig urbà”

 

Des de fa anys, hem viscut en tota Espanya un progressiu i accelerat procés de despoblament que ens ha portat al terme conegut per tots: “l’Espanya Buidada”. Aquesta expressió l’estan utilitzant col·lectius de les zones rurals espanyoles per a denunciar l’abandó al qual estan sotmesos.

És lògic que, si es tanquen centres de salut, escoles i altres serveis, si no s’inverteix en comunicació (condicionament de carreteres o connexions d’Internet, per exemple) o no es fomenten les activitats, tant d’oci com culturals, amb els ancians i amb els xiquets i xiquetes, la gent acabe anant-se’n.
Ara, en plena crisi a causa del Coronavirus, és el moment de mirar cap al medi rural amb alguns interrogants com si s’incrementarà la demanda de serveis relacionats amb la cura de la salut i la qualitat de vida.

En definitiva, ara s’obri una oportunitat per a posar en pràctica la solidaritat amb les zones rurals que es porta sol·licitant des de fa anys.

Però pot ser que siga el moment de donar-li la volta a aquesta solidaritat? Pot ser el medi rural el que aculla a les gents que comencen a veure que la ciutat no sempre és la millor idea? Per a aconseguir-ho serà necessari invertir en polítiques adequades d’emprenedoria i educació.

Ja fa uns mesos (estem a l’espera de la resolució definitiva), Interpreta Natura es va presentar a la convocatòria d’ajudes per a l’acció social en l’àmbit rural convocades per la Fundació “La Caixa” amb el projecte “Escola Activa, Escola viva” en el qual es pretén integrar els coneixements relacionats amb les característiques territorials i culturals del municipi en el currículum escolar, amb la peculiaritat de fer-lo servint-se de la participació d’altres agents socials.

També aquesta associació ha sol·licitat amb la participació d’un grup de voluntaris joves del municipi un projecte al Cos Europeu de Solidaritat.

*Vall de Almonacid, les escoles són l’edifici groc de baix a la dreta.

El municipi triat, l’ajuntament del qual col·labora de forma molt activa, és Vall de Almonacid, un municipi de la comarca de l’Alt Palància de la província de Castelló. Té uns 250 habitants i manté l’escola rural en funcionament amb molta il·lusió i no menys esforç.
Per a treballar en això s’han triat quatre pilars fonamentals en la formació dels xiquets i xiquetes:
La creació d’una horta orgànica educativa i comunitària que representarà un espai de trobada i de cooperació veïnal, amb l’especial participació de les persones majors.

La dinamització d’activitats relacionades amb la naturalesa per a conéixer de primera mà els tresors que alberga el Parc Natural de la Serra de *Espadán. La coneguda màxima: “Conéixer per a valorar, valorar per a conservar”. Una vertadera *reconexión amb la naturalesa a través d’experiències úniques.

La posada en valor del patrimoni material del poble, amb especial recalcament al castell d’Almonesir i la memòria històrica de la Guerra Civil en el Front de Llevant.

El reconeixement del patrimoni immaterial del municipi, centrant-nos en la dignificació dels oficis realitzats tradicionalment i el peculiar ús popular del vocabulari en el municipi.
Parlem de solidaritat amb el mig urbà, ja que a les escoles de ciutats o poblacions de major grandària han de recrear aquests aspectes mentre que l’escola rural encara ho pot oferir de manera directa als xiquets i xiquetes perquè reben una formació vivencial i activa en connexió amb la naturalesa i altres aspectes de la vida.
És el moment de començar un nou curs escolar i potser alguna família s’està plantejant un canvi d’aires cap a territoris amb major facilitat per al distanciament. Per això, des de *Interpreta Natura, apostarem per donar suport a l’escola rural i vivencial. Si estàs interessat en aquesta experiència, pots preguntar en el propi ajuntament.
Durant l’última setmana d’agost, i amb totes les mesures establides per les administracions sanitàries, hem plantejat una xicoteta escola d’estiu, la “*Boscoleta de Vall de Almonacid”.

És una iniciativa que es desenvolupa amb la finalitat de reconnectar als xiquets i xiquetes amb la naturalesa després d’aquests llargs mesos de confinament i, també gràcies a això, tractar de millorar la salut física i mental dels xiquets i xiquetes.

Aquesta i altres iniciatives que es desenvoluparan durant aquest nou i estrany curs escolar es crearan en col·laboració amb l’ajuntament de la localitat i amb l’ajuda econòmica de la Diputació de Castelló i la Conselleria de *Educació, Cultura i Deport de la Generalitat Valenciana.

Només una xicoteta anotació més: en ple confinament s’ha complit el 40 aniversari de la mort del personatge més rellevant en la conservació de la naturalesa espanyola: Félix Rodríguez de la Font. Ell, a través de la revista ADENA, animava als joves a organitzar-se i a lluitar per la vida natural: “… a formar part de la nostra gran família, la família de l’amor i la protecció de les criatures salvatges, que té membres a tot el món i que un dia no gaire llunyà canviarà la faç de la Terra…”, “… cap a això hem de caminar nosaltres, benvolguts linxs (fent referència a un club format per xiquets i xiquetes), aqueixa ha de ser la nostra missió, incidir en la societat perquè els homes comprenguen que si acaben amb la naturalesa acabaran amb ells mateixos”.
Félix creia fermament en la necessitat que els xiquets i xiquetes experimenten el contacte directe amb la naturalesa per a conéixer-la i respectar-la. El seu missatge continua sent actual, i per això el recuperarem.

No creus que és el moment perfecte per a un canvi de tendències? Apostem per un medi rural solidari amb les necessitats dels ciutadans i, alhora, una solidaritat integral i sostenible amb el medi rural des de les polítiques de totes les administracions.

Related Posts