Close

CONEIXEM EL CICLE DE L’AIGUA

CONEIXEM EL CICLE DE L'AIGUA DE LA MILLOR MANERA POSSIBLE.

L’últim dia de classe abans de les vacances de Pasqua, vam fer una gimcana sobre el cicle de l’aigua. Visitarem molts llocs emblemàtics del poble en els quals la principal protagonista és l’aigua i que gràcies a ella han pogut viure generacions i generacions fins al dia de hui. Hem comprés que l’aigua fou un element clau a l’hora que els nostres avantpassats s’assentaren en el municipi, i es que és el fil conductor que ens connecta amb la nostra història.
Per un dia l’alumnat de l’aulari de Vall de Almonacid es convertiren en xicotetes gotetes agrupades en núvols, que precipiten i es condensen en funció de la temperatura, que es contaminen i es renten en la depuradora. D’aquesta manera hem comprés com l’aigua del planeta sempre és la mateixa, tanmateix es troba en continu moviment en els seus diferents estats: sòlid, líquid i gassós.
Parlarem dels usos que se li ha donat tradicionalment a l’aigua i com aquesta ha determinat els nostres costums i la nostra economia. L’existència de camps i la disposició d’aquestos ve determinada per la seua existència per al reg. I no només l’hem emprat per als nostres cultius, també ha estat la responsable durant molts anys de la generació d’energia elèctrica o en els molins per a obtindre farina.
Amb el joc treballem conceptes com la flotabilitat, hem construït vaixells amb materials orgànics i hem comprovat la seua capacitat de flotar inclús esquivant pedres i corrents.
També hem parlat de la petjada hídrica entenent que tot el que ens envolta conté o ha contingut aquest element tan preuat. El menjar, la construcció, la nostra roba, els nostres llibres i els nostres hàbitats han estat fabricats a partir d’aigua. Imagineu la quantitat de litres que guardem dins de l’armari o en la biblioteca del col·legi. Per tal d’estalviar aigua no només hem de tancar aixetes, sinó repensar de consum posant en pràctica les tres “R”: reduir, reutilitzar i reciclar.
Hem entés el paper de l’aigua en l’ecosistema que ens envolta, identificàrem algunes espècies autòctones d’ànecs i granotes que viuen en el riu i en l’embassament i sobretot ens conscienciem sobre la necessitat de cuidar-la posant en comú diferents maneres en les quals podem estalviar i evitar la seua contaminació. En un momentet i després de la posada en comú de diferents idees hem estalviat centenars de litres d’aigua.
Els xiquets i xiquetes del CRA van demostrar estar conscienciats i conscienciades i gràcies a això van ser capaços de trobar la recompensa…. Ous de triops!
És hora de continuar treballant per la qualitat de l’aigua i què millor manera per a fer-ho que cuidant una espècie en perill d’extinció amb l’objectiu d’introduir-la en el medi natural. Per tal d’eixir exitosos de l’experiència haurem de cuidar tant el medi natural com a aquests xicotets crustacis que seran alliberats pròximament.
Després de llegir les indicacions i signar un compromís ens vam posar a la feina per tal de deixar els ous preparats per a la seua eclosió. Els trips són una espècie en extinció en el medi natural que ens recorda a la situació de molts aularis i escoles rurals. Fer una aposta per la seua reintroducció en el medi ens recorda el compromís que hem adquirit amb l’alumnat del medi rural, que de manera simbòlica també es troba en perill d’extinció.
Els xiquets i xiquetes del CRA van demostrar estar conscienciats i conscienciades i gràcies a això van ser capaços de trobar la recompensa…. Ous de triops!
És hora de continuar treballant per la qualitat de l’aigua i que millor manera per a fer-ho que cuidant una espècie en perill d’extinció amb l’objectiu de reintroduir-la en el medi natural.
Prompte podrem posar-los cara i presentar-los el seu nou hàbitat en una tolla pròxima al municipi. Mentre els cuidem i observem tots els dies, comentem lo impacients que estem per veure’ls en llibertat!

Activitats com aquestes tenim preparades tots els dissabtes, podeu vindre a gaudir i conéixer una mica més com treballem ERA Vall de Almonacid.

Related Posts