Close

Boscoleta, un bany de bosc!

ADMINISTRACIONS LOCALS
SERVEIS PER A RECONNECTAR AMB LA NATURALESA DAVANT LA “NOVA REALITAT”

 

Donar-se un bany de bosc després del confinament no és un luxe, sinó una necessitat.

La naturalesa és dels xiquets i xiquetes, segons Félix Rodríguez de la Fuente. És necessari reconnectar amb la naturalesa en aquesta “nova realitat”.

abejas dialogo

Durant aquests mesos hem complit amb el confinament i milions de persones hem lluitat des de les nostres llars, però amb unes conseqüències encara imprevisibles. Un complet aïllament de la naturalesa, amb unes conseqüències del que es coneix com a “Trastorn per dèficit de naturalesa” (TDN)

El terme “Trastorn per dèficit de naturalesa” el va encunyar Richard Louv l’any 2005 en el seu llibre “L’últim xiquet dels boscos”. Actualment, nombrosos professionals i centres estan investigant el trastorn per dèficit de naturalesa.

Alguns efectes del TDN són la falta de concentració, l’ansietat, l’estrés i la irritabilitat. Actualment els xiquets que no estan assistint a classe i no tenen experiències reals, totes a través d’una pantalla. Aqueixa falta de naturalesa pot fins i tot tindre major efecte, ja que es troben en plena etapa de desenvolupament i necessitats d’experiències reals.

Fernando Pozuelo, director de l’estudi de paisatgisme Fernando Pozuelo Landscaping Collection comenta:

“Fins fa relativament poc era normal conviure amb la naturalesa, però cada vegada més persones viuen en grans ciutats i aïllats del món natural. Per això, el trastorn per dèficit de naturalesa és un fenomen molt recent pel qual cada vegada més professionals s’interessen. Lamentablement, el COVID-19 ha portat aquesta tendència a l’extrem, per la qual cosa existeix el temor que moltes més persones es vegen afectades molt més ràpid. Si volem que ens afecte el menys possible hem d’esforçar-nos a mantindre aqueix vincle gràcies als recursos que tenim a casa que, paradoxalment, passen per l’ús de la tecnologia i reflexionar sobre com solucionar aquesta tendència en el futur”.

El mateix Richard Louv en el llibre Tornar a la Naturalesa indica que són “set preceptes que se solapen, basats en la capacitat transformadora de la naturalesa, poden reestructurar les nostres vides ara i en el futur. Junts adquireixen una força singular:.

  • Quanta més alta tecnologia entra en les nostres vides, tanta més naturalesa necessitem per a aconseguir un equilibri natural.
  • La connexió entre ment, cos i naturalesa, també anomenada vitamina N (de Naturalesa), millora la salut física i mental.
  • Utilitzar tant la tecnologia com l’experiència natural augmentarà la nostra intel·ligència, pensament creatiu i productivitat i donarà origen a la ment híbrida.
  • El capital social humanitat/naturalesa enriquirà i redefinirà la comunitat per a incloure en ella a tots els éssers vius.
  • En el nou lloc amb sentit, la història natural serà tan important com la història humana per a la identitat regional i personal.
  • Mitjançant el disseny biofílic, el nostre llars, llocs de treball, barris i ciutats no sols estalviaran watts, sinó que també produiran energia humana.
  • En la seua relació amb la naturalesa, l’humà d’alt rendiment conservarà i crearà un hàbitat natural (i un nou potencial econòmic) on viure, aprendre, treballar i jugar.

 

Un estudi de la Universitat Autònom de Madrid conclou en què: “Hem vist que a com més gran és la naturalesa pròxima, abans es recuperen els xiquets esgotats, millor mantenen l’atenció i major consciència ambiental tenen”. A més destaca que “el contacte amb la naturalesa és molt important, no és una moda ni una retòrica sobre la qualitat de vida; hi ha dades empíriques que demostren que influeix en el benestar psicològic i emocional i sobre les capacitats intel·lectuals de les persones; i de fet aqueixa idea ja va ser descoberta i defensada en el segle XIX per les associacions de temps lliure i la institució lliure d’ensenyament”.

Sí en ple confinament s’ha complit el 40 aniversari de la mort del personatge més rellevant en la conservació de la naturalesa espanyola, ens referim a Félix Rodríguez de la Fuente. A través de la revista ADENA animava als joves a organitzar-se i a lluitar per la vida natural: “… a formar part de la nostra gran família, la família de l’amor i la protecció de les criatures salvatges, que té membres a tot el món i que un dia no gaire llunyà canviarà la faç de la Terra…”, “… cap a això hem de caminar nosaltres, benvolguts linxs (fent referència a un club format per xiquets i xiquetes), aqueixa ha de ser la nostra missió, incidir en la Societat perquè els homes comprenguen que si acaben amb la naturalesa acabaran amb ells mateixos”.

Félix creia fermament en la necessitat que els xiquets i xiquetes experimenten el contacte directe amb la naturalesa per a conéixer-la i respectar-la.sí Si el seu missatge està present i actual, ho recuperarem.

A la Comunitat Valenciana comptem amb una eina de protecció del medi natural molt local com són els Paratges Naturals Municipals, en elles es reforça la protecció, l’ordenació i gestió del patrimoni natural, cultural i social de les persones que viuen en aquests municipis, però qualsevol localitat té espais naturals d’interés local i és allí on pretenem fer aquesta actuació.

Boscoleta”, pretén crear connexions i experiències entre el món natural més pròxim i els xiquets amb la finalitat de recuperar la salut individual i comunitària possiblement perduda durant aquests tan necessaris dies de confinament.

PAG3

¿Qué aconseguirem?

  • Fomentar la creativitat, l’expressió i l’ús del llenguatge.
  • Promoure el desenvolupament social dels xiquets/as i aconseguir un entorn d’igualtat.
  • Impulsar l’activitat física i recuperar la salut individual i comunitària dels participants.
  • Adquirir una relació de compromís amb la naturalesa ja que totes les experiències són reals.
  • Conciliar la vida laboral i familiar.

Protegits davant el COV

Seguim els protocols i mesures higiènic sanitàries necessàries per a fer les activitats viables, segures, còmodes i reals possible, sense que perden la seua essència i es puguen realitzar en òptimes condicions. Per a més informació podeu sol·licitar informació sobre les mesures adoptades.

Per grups d’edat:

Plantegem la creació de grups diferenciant per edats.

  • Ardeides: de 4 a 6 anys
  • Lutrins: de 6 a 8 anys
  • Vulpins: de 9 a 10 anys.
  • Úrsids: d’11 a 12 anys

Ràtio

Es complirà el DECRET 86/2015, de 5 de juny, del Consell, pel qual es desenvolupa reglamentàriament la Llei 18/2010, de 30 de desembre, de la Generalitat, de Joventut de la Comunitat Valenciana, el ràtio estàndard per monitor/a variarà en funció de les edats de les persones inscrites en cada activitat conformement a la següent taula:

Edats 4 a 6 anys 6 a 10 anys 11 a 12 anys
Ràtio xiquets/es per monitor/a 1 monitor/a cada 10 xiquets/es 1 monitor/a cada 12 xiquets/es 1 monitor/a cada 13 xiquets/es

 

I on ho fem?

La correcta elecció del lloc per al desenvolupament de les activitats permetrà aconseguir els objectius plantejats aconseguint a més vincular emocionalment als participants complint la finalitat de la conservació i la sostenibilitat futura dels espais verds més pròxims als nostres municipi.

Podrà estudiar-se qualsevol espai als quals equipar de serveis puntuals com a banys, mobiliaris, punts d’aigua, etc.

Flow Learning

Boscoleta basa la seua programació en la metodologia de l’aprenentatge fluid (Flow learning) i la interpretació del patrimoni.

Així cada dia que els/as xiquets/es passen en Boscoleta desenvoluparan dinàmiques, experiències i jocs per a millorar la percepció conscient de la naturalesa, seguint la següent seqüència:

  1. Despertar l’entusiasme
  2. Enfocar l’atenció
  3. Oferir una experiència directa
  4. Compartir la inspiració

Jocs, tallers, dinàmiques, passejos, itineraris interpretatius, contes i dramatitzacions, etc… són algunes de les activitats que s’inclouran en la programació, adequant aquesta a les realitats i necessitats del municipi en qüestió.

Totes les setmanes s’inclourà un dia d’excursió al municipi on es visitarà algun el patrimoni natural i cultural, un mercat ecològic, etc. Amb la participació en aquestes visites de persones rellevants en la localitat.

Sol·licita una reunió presencial o a través de Meet.

 

bOSCALETA BOTO VAL

person ajes

Related Posts